SEGRE

CERTAMEN PRIMERA JORNADA

El canvi climàtic obligarà a modificar l’actual model de producció agrària

La Fira de Sant Miquel de Lleida va obrir ahir amb 336 expositors i rècord de superfície. Van començar també les jornades tècniques, com la dels reptes de l’agricultura davant del canvi climàtic, en què experts van alertar de la necessitat de canviar el model productiu agrari per poder mantenir la sostenibilitat alimentària.

El primer dia de la Fira de Sant Miquel va ser un èxit de públic, sobretot a la tarda.

El primer dia de la Fira de Sant Miquel va ser un èxit de públic, sobretot a la tarda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fira de Sant Miquel va obrir ahir al públic i van començar també les jornades tècniques, com la titulada “Reptes i adaptacions de l’agricultura al canvi global”, en la qual experts van alertar que per frenar el canvi climàtic és imprescindible modificar el model productiu. “És necessari un canvi de paradigma productiu per mantenir la sostenibilitat alimentària, que és l’objectiu de base. Volem que no hi hagi canvi climàtic, però per cada euro que augmenta la producció tirem 23 grams de carboni a l’atmosfera, la qual cosa provoca efecte d’hivernacle. Hem de ser conscients d’aquesta dicotomia i canviar el paradigma”, va afirmar Robert Savé, coordinador de Viticultura de l’IRTA i de la jornada. Va indicar que, des de la cimera sobre el canvi climàtic de París, “per primera vegada es veu l’agricultura com a causant d’alguns problemes, com a víctima i com una possible via de solució”. En tot cas, va remarcar que no existeix una fórmula general per afrontar aquesta situació. “Es necessita una solució adaptada a cada lloc, a cada producte, a cada cultiu”, va assenyalar, i va apuntar que fins ara “hem estat molt uniformistes”. Va afirmar també que els avenços tecnològics ajuden, però no són la solució.

Savé va assenyalar que les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya auguren una pujada de la temperatura de dos graus a finals de segle i un manteniment o un descens del 3% de la pluja, “la qual cosa implica que hi haurà un 25% menys d’aigua disponible”. Això se suma, va assenyalar, al fet que no existeix una aposta ferma per les energies alternatives, la qual cosa agreuja els efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, Sergio Vicente, de l’Institut Pirinenc d’Ecologia, va explicar que un projecte europeu Life que analitza els cabals a la conca del Segre determina que a la part baixa dels rius s’han reduït al voltant d’un 60% des dels anys cinquanta, un 20% a les capçaleres. Per la seua part, Carme Biel, investigadora de l’IRTA, va advertir que “hi haurà canvis en la fenologia dels cultius (dates de floració o caiguda de les fulles, per exemple), que impliquen efectes en la producció i gestió”.

Lleida

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no inaugurarà finalment avui la Fira de Sant Miquel, després que l’acte fos retardat un dia perquè pogués assistir i no coincidís amb la qüestió de confiança. En lloc de venir a Lleida, Puigdemont viatja a Porto per participar en l’estrena de l’exposició Joan Miró: materialitat i metamorfosi, a la qual també assistirà el president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, encara que no està previst que mantinguin cap reunió. També hi seran el president i el primer ministre de Portugal.

La Generalitat va comunicar ahir mateix l’anul·lació de l’assistència de Puigdemont a la inauguració, de la qual finalment s’encarregarà la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret. El delegat del Govern, Ramon Farré, va indicar que “la invitació per a Porto és molt recent” i que “a Presidència li va semblar que hi havia d’assistir per la importància de l’exposició i de les persones que hi assistiran”. L’alcalde, Àngel Ros, va dir que Puigdemont li va trucar personalment ahir per comunicar-li la seua absència i va afegir que “l’únic que m’interessa destacar és l’èxit de la millor fira de la història recent i la força del sector agroalimentari català, que lidera Lleida”.

En canvi, el diputat del PP, José Ignacio Llorens, va qualificar l’absència de “bufetada en tota regla a Lleida i al sector agrari d’un president més preocupat per organitzar referèndums il·legals que pels sectors productius”.

D’altra banda, Ros veu “absolutament imprescindible” el nou pavelló per al creixement de la fira i va reclamar el suport econòmic de la Generalitat per poder construir-lo.

La Xina, un mercat amb potencial però a llarg terminiLa potencialitat del mercat xinès va centrar la tertúlia “Comercialització de fruita segura a la Xina” i el workshop de la fruita dolça celebrats ahir. Els ponents van coincidir a apuntar que és un mercat complex, que s’ha d’abordar amb cautela i amb productes d’extrema qualitat. Valentín Almansa, del ministeri d’Agricultura, va manifestar que “la internacionalització és un projecte a llarg termini”. I és que a l’abril Espanya es va convertir en el primer país del món a firmar un protocol per exportar fruita de pinyol a la Xina. Vint-i-dos empreses catalanes (la majoria de Lleida) hi estaven interessades, segons Manel Simon, director d’Afrucat, que va assenyalar que al final no van poder exportar per qüestions de seguretat i estoc, però espera que ho facin en el futur. El director general d’Agricultura, Antoni Díaz, va oferir suport per concentrar l’oferta, crear marca i obrir nous mercats.La potencialitat del mercat xinès va centrar la tertúlia “Comercialització de fruita segura a la Xina” i el workshop de la fruita dolça celebrats ahir. Els ponents van coincidir a apuntar que és un mercat complex, que s’ha d’abordar amb cautela i amb productes d’extrema qualitat. Valentín Almansa, del ministeri d’Agricultura, va manifestar que “la internacionalització és un projecte a llarg termini”. I és que a l’abril Espanya es va convertir en el primer país del món a firmar un protocol per exportar fruita de pinyol a la Xina. Vint-i-dos empreses catalanes (la majoria de Lleida) hi estaven interessades, segons Manel Simon, director d’Afrucat, que va assenyalar que al final no van poder exportar per qüestions de seguretat i estoc, però espera que ho facin en el futur. El director general d’Agricultura, Antoni Díaz, va oferir suport per concentrar l’oferta, crear marca i obrir nous mercats.

El primer dia de la Fira de Sant Miquel va ser un èxit de públic, sobretot a la tarda.

El primer dia de la Fira de Sant Miquel va ser un èxit de públic, sobretot a la tarda.

tracking