SEGRE

FRUITA PREUS

El sector de la fruita dolça de Lleida exigeix mesures per poder sobreviure

Adverteixen que la producció s’ha d’adaptar als mercats || Agricultura anuncia una línia d’ajuts per donar suport a la creació de plataformes de comercialització

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ahir, amb alguns assistents al seminari.

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ahir, amb alguns assistents al seminari.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la fruita dolça de Lleida va celebrar ahir a Lleida una cimera organitzada per la conselleria d’Agricultura, que dirigeix Meritxell Serret. La conclusió a la qual van arribar els productors va ser la necessitat d’adoptar mesures urgents per sobreviure després d’unes campanyes en les quals els preus baixos han estat els protagonistes. Al seminari van participar ponents d’empreses líders del sector a Lleida com ActelGrup, Fruits de Ponent o Nufri i responsables del sector de la distribució, entre d’altres.

Des de la producció, es va posar de manifest que les solucions han d’arribar necessàriament dels mercats, tant l’interior com l’europeu, per a la fruita de pinyol perquè consideren que per exemple l’obertura de la Xina a les importacions espanyoles, malgrat ser una bona notícia, no garanteix que el sector fructícola lleidatà “surti del forat” en el qual es troba per les dificultats que comporta aquest nou mercat.

La conselleria insisteix que l’Observatori de Preus oferirà transparència al mercat

En aquest sentit, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va posar de manifest que treballen a posar en marxa l’Observatori de Preus, que requereix la participació tant de l’administració com dels productors. Es tracta d’un instrument amb què la conselleria pretén donar transparència al mercat, amb el qual es podrà conèixer la formació de preus.

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, va posar l’èmfasi en el fet que no es poden fixar preus sense buscar l’acord entre les parts. Va afirmar que l’Administració “acompanyarà el sector, per exemple, en el viatge de la promoció de fruita de temporada” i va anunciar una línia d’ajuts per a la creació de plataformes de comercialització.

Es tracta de, si no hi ha fusions, sí que hi pugui haver col·laboració i treball conjunt en la venda de fruita. Va destacar que durant la jornada va quedar clar el missatge a la distribució que han de tenir “responsabilitat social” i tenir en compte que uns cèntims en el preu que paguen a la producció representa la vida del sector.

A la jornada es va remarcar la necessitat que les cooperatives i les centrals fructícoles estiguin coordinades amb els agricultors per adaptar la producció als mercats als quals aquesta vagi dirigida. Per exemple, si la destinació de la fruita és un mercat d’exportació, s’haurà d’apostar per varietats capaces de resistir llargs desplaçaments.

tracking