SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

Preocupant caiguda del consum de fruita malgrat el baix preu

Els espanyols tot just mengen dos peres al mes i una poma a la setmana || En la cistella de la compra, cauen els dos productes un 2,4% i un 5,34% respectivament

El viver impulsat pel consell comarcal del Sobirà compta amb vint-i-dos varietats de fruiters

El viver impulsat pel consell comarcal del Sobirà compta amb vint-i-dos varietats de fruitersC.C.P.S

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de Lleida es mostren alarmats per la crisi de preus que travessen i per l’evolució del consum que, lluny de créixer, ha tornat a retrocedir a la cistella de la compra dels espanyols el 2016, segons les dades del ministeri d’Agricultura.

L’any passat, el consum de pomes a les llars va caure un 5,2%, mentre que en les peres el retrocés va ser d’un 2,4%, Sols van millorar les xifres, encara que mínimament (0,5%), en préssec, i això malgrat una certa recuperació de preus en la passada campanya. Així, almenys de forma aparent, no es registra una relació directa entre la factura a l’hora de passar per caixa i la decisió d’adquirir una fruita o una altra.

Si aquestes dades fan pensar, és cridaner el pobre consum per habitant de fruita. En el cas de la poma, la ingesta mitjana d’un espanyol és de tot just 10,85 quilos a l’any, un 3,7 per cent menys que el 2015. Si tenim en compte que quatre pomes de bona mida poden pesar un quilo, vol dir que el consum mitjà per persona és de tot just una poma setmanal. Encara és més espectacular la reduïda ingesta de peres, amb 5,49 quilos per ciutadà i any. Així, parlaríem de tan sols dos peres de bona mida al mes.

En el cas dels préssecs, el consum de mitjana és de 3,72 quilos anuals, però en aquest cas amb prou feines estan disponibles (existeixen importacions en contratemporada però són reduïdes) fora dels mesos d’estiu. Les zones més precoces d’Andalusia ja han començat a enviar fruita de pinyol al mercat, encara que en quantitats reduïdes, i les tardanes de producció lleidatana se solen acabar a l’octubre. L’informe del ministeri d’Agricultura analitza els consums, però no els orígens de la fruita. Aquí ens trobem amb una altra dada preocupant. Com va revelar un estudi d’Afrucat, més de la meitat de les pomes que es venen a les grans cadenes de distribució són d’altres països.

En peres, també són molt importants les importacions de països competidors amb la conferència produïda a Lleida, com són els casos de Bèlgica i Holanda. Amb tot, els productors demanen promoció.

El Sobirà conserva 22 varietats antigues de fruiters a Sort Conservar la riquesa de varietats antigues de fruites i hortalisses de la comarca del Pallars Sobirà era l’ambiciós repte d’un projecte que el consell va començar el 2005 amb les primeres prospeccions a la zona. Avui, pot dir que el seu “viver de salvaguarda” de mitja hectàrea a Sort, que es va crear el 2007, ha aconseguit conservar un total de 22 varietats diferents: nou de pomera, set de pera, tres de cirerer, codony del país i dos més de prunera. El tècnic de medi ambient del consell Josep Lluís Piqué explica en aquest sentit que “es treballa amb algun agricultor per a la producció (comercial) de la varietat pera de Cardós i codony del país per elaborar allioli de codony. També s’està col·laborant amb l’Associació Gastronòmica la Xicoia per estudiar els usos culinaris d’aquestes varietats”. Les varietats que, de moment, es consideren més interessants són les pomes senyoretes i la pera de Cardós, el codony del país, el cirerer popa de vaca o la poma paradís, segons Piqué. Per donar una idea de la importància d’aquesta tasca de salvaguarda del material varietal autòcton, explica que algunes de les varietats han desaparegut i només queden els arbres que són al viver, com és el cas de la poma senyoreta. Les varietats antigues tant de fruita com de productes típics de l’horta del Pallars Sobirà estan recollides en un catàleg que el consell va editar l’any 2011.

El viver impulsat pel consell comarcal del Sobirà compta amb vint-i-dos varietats de fruiters

El viver impulsat pel consell comarcal del Sobirà compta amb vint-i-dos varietats de fruitersC.C.P.S

El viver impulsat pel consell comarcal del Sobirà compta amb vint-i-dos varietats de fruiters

El viver impulsat pel consell comarcal del Sobirà compta amb vint-i-dos varietats de fruitersC.C.P.S

tracking