SEGRE

La collita de fruita de pinyol a Lleida creixerà un 14%

Segons les previsions d’Afrucat, que calcula que es produiran 362.600 tones

Recollida de préssec pla.

La collita de fruita de pinyol a Lleida creixerà un 14% aquesta campanyaSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les previsions de collita de fruita de pinyol catalanes d’enguany seran un 13% superiors a les de l’any passat i amb 407.920 tones recuperaran el potencial productiu català perdut en les darreres campanyes, segons Afrucat. Per demarcacions, l’increment es manté en totes a excepció de la demarcació de Girona que baixa un 7% amb 1.800 tones. Així, Lleida puja un 14% i arribarà a les 362.600 tones, Tarragona puja un 5% amb 37.300 tones i Barcelona puja un 6%, fins a les 6.220.

Per espècies l’increment les afecta a totes, sent la nectarina i el préssec pla els que més pugen amb un 15 i un 16% respectivament.

Aquesta previsió situa Catalunya en un any de producció normal amb una època de collita sobre calendari, sense solapaments de les diferents zones productives i amb un inici de preus per a la producció de les zones primerenques per sobre al de l’any passat.

Calibres grans i regulars i qualitat excepcional

Segons Afrucat, ens trobem en un any favorable climatològicament. Temperatures normals, sense incidències, amb les hores fred adequades una floració curta i abundant i quallats excepcionals. Per tot això s’espera una fruita de pinyol de qualitat excepcional amb calibres grans i regulars.

Si l’any 2015 la pedra va causar una davallada productiva, l’any 2016 va ser la climatologia capriciosa la que va afectar sobretot a les varietats primerenques amb una floració llarga, quallats irregulars que van desequilibrar l’arbre i finalment efectes de pedra. La campanya 2016, en general, a tota Catalunya també es va reflectir la manca d’hores fred que van patir els arbres.

En aquests moments la situació es podria resumir en la recuperació de la producció de la zona, un no solapament de collites, un inici millor dels preus a los zones primerenques i una molt bona qualitat en la fruita, amb bons calibres i un sucre elevat.

tracking