SEGRE

COMERCIALITZACIÓ

Alarma al sector per preus de nectarines “aberrants” en un supermercat de Lleida

Un establiment ofereix bosses de mig quilo a 35 cèntims d’euro || Organitzacions agràries preveuen presentar una denúncia i la cadena Dia, insígnia de l’establiment, nega que faci vendes a pèrdues

La bossa amb nectarines a 35 cèntims d'euro.

La bossa amb nectarines a 35 cèntims d'euro.Magdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

 

Bosses de nectarines de mig quilo a 35 cèntims d’euro. Aquesta és l’oferta que van poder trobar ahir clients d’un supermercat Dia de la ciutat de Lleida i que ha indignat el sector fructícola de la província. L’associació Afrucat adverteix que només pot explicar-se per venda a pèrdues il·legals o perquè “algú s’arruïna”. Les organitzacions agràries preveuen denunciar el cas davant de les autoritats de consum. Per la seua part, fonts de Dia van negar que es tracti d’un cas de venda a pèrdues, i van assegurar que no incorren en aquest tipus de pràctiques.

La fruita de la polèmica s’oferia ahir al supermercat Dia del carrer Comtes d’Urgell de la capital del Segrià amb un adhesiu en què posava “Preu especial 35 cèntims la bossa”. Constava de cinc peces d’un pes mitjà de cent grams cadascuna. El director d’Afrucat, Manel Simon, va dir que “no podem entendre aquesta aberració. Només pot explicar-se per dos raons. Una és que es tracti d’una venda a pèrdues per part de l’establiment, cosa que és il·legal. L’altra és que algú s’arruïna si ha venut producte encara per sota d’aquests preus”. Va recordar que no es pot tractar de fruita de Lleida, que encara no ha entrat en campanya, i podria tenir origen de Múrcia.

Va afirmar que els costos de producció en camp oscil·len entre 30 i 40 cèntims d’euro el quilo, als quals caldria sumar un altre increment en la manipulació i envasament a les centrals, en funció de les presentacions. Amb aquestes xifres va ser rotund i va dir “algú hi perd diners, i molts”.

Des d’Unió de Pagesos, Josep Cabré va anunciar la intenció de presentar una denúncia davant de les autoritats competents de la Generalitat per venda a pèrdues i va reclamar que Consum actuï contra qualsevol pràctica il·legal. En la mateixa línia es va mostrar el líder d’Aeall-Asaja, Pere Roqué, que va considerar impossible que algú hagi venut a preus que permetin al supermercat comercialitzar el producte sense pèrdues. El responsable del sector de la fruita de JARC-COAG, David Borda, va qualificar de salvatjada aquesta oferta, “tant per a qui hagi enviat la fruita com per a qui la ven”.

Produir un quilo costa entre 30 i 40 cèntims i manipular i envasar el producte a central, un preu similar

Fonts de Dia, per la seua banda, van descartar que es tracti de venda a pèrdues, ja que van recordar que està prohibit de forma general. A l’espera de poder analitzar el cas concret d’aquesta botiga, van defensar el paper del sector primari com el seu proveïdor per satisfer els gustos dels seus clients.

PARTICIPA AL DEBAT. Què opines de la polèmica?

 

A més a més...

Europa recupera el potencial productiu en fruita de pinyol Europa recuperarà aquesta campanya el seu potencial productiu en préssec i nectarina, després d’uns últims anys marcats per la caiguda de la producció com a conseqüència d’afectacions climàtiques generalitzades com glaçades i calamarsades. Assolirà les 3.893.300 tones, un 15% per sobre de la campanya passada, segons les previsions fetes públiques ahir per Afrucat en el marc del 21è Fòrum del Préssec i la Nectarina d’Alcarràs. Per segon any consecutiu, Espanya es manté com a primer productor europeu, en bona part per l’aposta dels darrers anys en nectarina però sobretot paraguaià, que lidera Lleida. La previsió és arribar a 1.513.500 tones, xifra que suposa un increment del 9% a nivell estatal. A Lleida, l’augment és d’un 14 per cent. Confien en una bona campanya, ja que no hi haurà solapament de collites entre zones sud-nord, segons va dir el director d’Afrucat, Manel Simon.

Un moment del 21è Fòrum del Préssec i la Nectarina celebrat ahir a Alcarràs.

Un moment del 21è Fòrum del Préssec i la Nectarina celebrat ahir a Alcarràs.ÒSCAR MIRÓN

tracking