SEGRE

MEDI AMBIENT PURINS

Marxa dels defensors de Tracjusa per reclamar el suport d’Agricultura

Trenta tractors prenen Lleida després que opositors els tallessin el pas a l’N-240

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Uns 280 defensors de la nova Tracjusa, segons l’organització, es van manifestar ahir a Lleida per demanar el suport de la conselleria d’Agricultura. Una trentena de tractors van sortir al matí des de Juneda i van aparcar a l’avinguda Prat de la Riba per donar a conèixer el projecte i presentar un manifest en defensa de la planta de purins.

Uns 280 ramaders i representants de l’associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), segons l’organització, es van manifestar ahir a Lleida per mostrar el seu suport al projecte de la nova Tracjusa i reclamar suport de la conselleria d’Agricultura. El president del GAP, Eduard Cau, va explicar que el que volien amb la mobilització era que la gent conegués el projecte i demanar a Meritxell Serret, consellera d’Agricultura, que eviti “que arribin al Parlament mocions en contra del tractament de purins amb combustible derivat de residus” i “que s’utilitzin criteris tècnics i no polítics” per valorar el projecte. Així mateix, Cau va assegurar que defensen “una planta de purins i no una incineradora” com argumenten els contraris a Tracjusa.

Una trentena de tractors van sortir al matí des de Juneda i quan es trobaven a l’altura de la rotonda de Margalef a l’N-240, una desena d’opositors de l’Assemblea Pagesa, entre els quals es trobava el regidor de la CUP a les Borges Blanques, Josep Farran, els van tallar el pas durant més de mitja hora. A les 11 del matí van arribar a Lleida, van aparcar a Prat de la Riba i van organitzar un acte a la plaça Ricard Viñes, on van repartir 860 entrepans.

Una vegada acabat, al migdia es van dirigir a la seu del departament d’Agricultura, on van entregar un manifest al director dels serveis territorials, Ferran de Noguera, que va afirmar que “estan treballant braç a braç amb el sector”, però que el seu model està basat a “aprofitar materials procedents del món agrícola”. Va afegir també que el seu departament no té les competències per autoritzar la reobertura de Tracjusa, perquè depèn del de Territori i Sostenibilitat, que en aquests moments està tramitant l’autorització. Abans d’acabar la protesta, els ramaders van ruixar dos arbres amb purins.

Una vintena de representants d’Ipcena i de la plataforma Aturem la Incineradora a Juneda es van manifestar també a la plaça Ricard Vinyes durant l’acte dels defensors de Tracjusa. El secretari general d’Ipcena, Joan Vázquez, va explicar que els partidaris del projecte “han perdut tot el suport polític” i que el tractament dels purins mitjançant combustible derivat de residus urbans (CDR) “suposa un risc potencial per a la salut dels veïns”.

Des de la plataforma defensen que en aquesta planta es pretén crear una incineradora, un punt de vista que avala Esquerra Republicana, mentre que l’Agència de Residus de Catalunya i el departament de Territori ho neguen. Vázquez va recordar també que el síndic de Greuges va manifestar en una resolució que no s’hauria d’autoritzar cap planta que utilitzi la combustió tèrmica de residus fins que quedi acreditat que no és nociu per a la salut. Josep Amigó, ramader i membre de la plataforma, va assegurar que si finalment s’autoritza la planta de tractament de Tracjusa, “Lleida es convertirà en el crematori de Catalunya” perquè crearia precedent i “després d’aquest projecte d’incineració en vindran molts més”.

A més, Vázquez va afegir que la incineració suposaria l’emissió de dioxines i furans, “substàncies potencialment cancerígenes” i va defensar altres models per al tractament dels purins que ja estan funcionant en plantes com les d’Alcarràs o Almenar, perquè segons el portaveu d’Ipcena s’hauria de plantejar un sistema que aprofités els recursos de la ramaderia i no els residus urbans, a la vegada que es podrien obtenir fertilitzants i altres subproductes reutilitzables.

Els ramaders van aparcar els tractors a l’avinguda Prat de la Riba.

Els ramaders van aparcar els tractors a l’avinguda Prat de la Riba.MAGDALENA ALTISENT

Els ramaders van aparcar els tractors a l’avinguda Prat de la Riba.

Els ramaders van aparcar els tractors a l’avinguda Prat de la Riba.MAGDALENA ALTISENT

tracking