SEGRE

AGRICULTURA

UP denuncia tres campanyes de preus ruïnosos per als cereals

Afirma que se situen 20 euros per tona per sota dels costos de producció

Imatge d’una finca de secà de la província de Lleida.

Imatge d’una finca de secà de la província de Lleida.JARC-COAG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cerealistes de Lleida estan afrontant la tercera campanya de preus ruïnosos, per sota dels costos de producció, segons va denunciar aquest dilluns el responsable del sector d’herbacis d’Unió de Pagesos, Santiago Caudevila. Va apuntar que “en aquests moments, en les cotitzacions de tots els cereals d’hivern, falten 20 euros per tona perquè l’agricultor arribi a cobrir els costos”. Tot plegat, a pesar que els preus de tauler són superiors als de l’any passat.

“Les importacions arriben de tot arreu, sense que es doni valor ni es distingeixi el cereal produït aquí. Sembla que es prefereix portar-lo des de milers de quilòmetres”, es va queixar Caudevila. Pel que fa a les perspectives, va apuntar que els mercats de futurs apunten a l’estabilitat, però fins i tot amb una tendència a la baixa. En referència a les perspectives de la collita a Lleida i, en general, a Catalunya, va apuntar que encara és aviat per fer prediccions. Va recordar, a més, la meteorologia canviant, ja que en poques setmanes s’ha passat de gelades a temperatures de 30 ºC, una cosa que pot afectar la producció.

Sí que va alertar dels efectes de la sequera a Espanya i que ha deixat la producció de Castella, segons va dir, totalment arrasada. Pel que fa a la producció d’altres països, va explicar que tant Ucraïna com altres països propers apunten a una bona producció. A França, tanmateix, seran clau els pròxims deu dies i si en aquest període plou o no. Quant als Estats Units, a l’espera de l’actualització de les previsions oficials, va dir que s’hi aprecia una tendència cap a la producció de soja.

JARC critica la conselleria per no avançar la sega en zones zepa JARC-COAG va criticar aquest dilluns el que considera un canvi de criteri de la conselleria d’Agricultura per haver denegat l’avançament de la collita de cereals a les zones zepa primerenques. Va recordar que, fa dos anys i de forma excepcional, es va permetre l’inici de la sega als secans de Mas de Melons-Alfés, Segrià i Utxesa, ateses les condicions climàtiques. El sindicat anuncia noves “al·legacions per poder segar abans de l’1 de juny i evitar més pèrdues”, segons va afirmar en un comunicat.

tracking