SEGRE

AGRICULTURA

Afloren grans pèrdues a l'Urgell i la Segarra per glaçades primaverals

Calculen danys en cereals i vinyes de fins a un 90% en zones fondes

Alejandro Domingo i Ramon Augé, comprovant l’estat de l’ordi en un finca dels Hostalets.

Alejandro Domingo i Ramon Augé, comprovant l’estat de l’ordi en un finca dels Hostalets.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les glaçades del passat 28 de març i, especialment, la del 27 d’abril han afectat entre el 80 i el 90 per cent de les collites de diversos cultius a les zones fondes de les valls del Corb, l’Ondara, el Sió i el Llobregós, a l’Urgell i la Segarra, d’acord amb les valoracions d’agricultors afectats.

Segons van explicar aquest dimarts el coordinador comarcal d’Unió de Pagesos, Ramon Augé, i el membre del sindicat i vocal del Canalet de Tàrrega, Alejandro Domingo, els danys s’estenen a totes les collites, tant les de vinya com les de cereal i colza, si bé l’afectació més gran ha estat en la producció de pèsol.

Les zones afectades se centren a les valls del Corb, l’Ondara, el Sió i el Llobregós

Segons Augé, la glaçada del 28 de març va causar grans pèrdues a les collites de cultius de sembra primerenca. Tanmateix, va ser la del 27 d’abril la que va tenir una repercussió més gran en les collites de totes les varietats, “la més afectada, el pèsol”, un cultiu recuperat al territori a partir de les directrius de la PAC per diversificar la producció dels grans propietaris de terres.

Segons Augé, el mal a la colza i l’ordi va ser evident des d’un primer moment. Pel que fa al blat, es va constatar més tard, després de formar-se la planta. La gelada va afectar el cereal quan es formava l’espiga, i el gra que n’ha resultat és gairebé imperceptible. Diumenge va explicar que a l’Urgell l’afecció més gran es concreta a les zones de Verdú, Maldà i Sant Martí de Riucorb, on les gelades han afectat de manera molt notable les vinyes.

D’altra banda, ha començat la sega a les zones més primerenques del Segrià, com són els terrenys d’Alfés. Agricultura preveu una producció similar a la del 2016.

tracking