SEGRE

INFORME

El sector primari aporta prop de 2.000 milions al PIB de Catalunya

La Fundació del Món Rural reclama ingressos dignes per garantir el futur || L’ocupació cau tot i que la superfície forestal i agrícola ocupa el 90% del territori

La presentació de l'informe de la Fundació Món Rural.

El sector primari aporta prop de 2.000 milions al PIB de CatalunyaMón Rural

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La indústria agroalimentària aporta 4.581 milions d’euros al Producte Interior Brut (PIB) català, mentre que el sector primari hi contribueix amb uns 1.948 milions d’euros, segons s’exposa en un informe elaborat per la Fundació Món Rural presentat aquest dimecres. Així, aquesta organització quantifica l’impacte econòmic del conjunt del sector agrari català en uns 8.000 milions d’euros anuals, la qual cosa suposa una mitjana de 1.000 euros per habitant.

A més, explica que la població ocupada a Catalunya en el sector primari ha disminuït un punt entre els anys 2001 i 2016, fins a un 1,6 per cent del total, encara que les superfícies forestals i agrícoles ocupen el 90 per cent del territori català, que constata a més que la major part d’aquest territori és gestionat per un nombre cada vegada menor de persones.

Malgrat això, l’organització apunta que les aportacions positives de sector primari al conjunt del país són més grans que les que són negatives. En concret, destaca la conservació del patrimoni natural i biodiversitat com la principal aportació del sector agrari més enllà dels seus valors productius.

Altres beneficis que tenen un impacte destacable per al conjunt de la societat catalana són la regulació del cicle de l’aigua, la prevenció de la degradació del sòl, la mitigació del canvi climàtic i la prevenció i mitigació d’incendis forestals, entre d’altres.

En aquest sentit, en el transcurs de la presentació d’aquest informe, al qual va assistir la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, l’estudi demana al seu torn que s’impulsin polítiques que afavoreixin l’estructuració dels sectors productius i rendes dignes per als productors, estratègies que donin valor afegit a la producció i desenvolupar la investigació i transferència tècnica.

“S’ha de conscienciar de la importància del món agrari” Meritxell Serret va destacar la importància de quantificar de manera rigorosa l’impacte del món rural en la societat. “S’ha de conscienciar la societat de la importància del sector primari, ja que és la base del país.” “Com a país volem ser més ser justos i sostenibles amb el sector primari com a protagonista”, va dir. Per la seua part, el director de la Fundació del Món Rural, Marc Riera, va assenyalar que “la missió de l’informe és establir mecanismes de reflexió sobre les externalitats positives del món agrari”.

tracking