SEGRE

AGRICULTURA

El Baix Segre comença la campanya de préssec amb gran qualitat

La cooperativa de Seròs confia que el repunt del consum es tradueixi en pujades de preus || L’entitat exportarà el 80% de la seua producció de fruita de pinyol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Baix Segre ha començat ja la campanya de recol·lecció i comercialització de préssecs i nectarines, marcada aquest any per la recuperació del potencial productiu i l’elevada qualitat.

El gerent de la cooperativa Seròs Fruits, Alfons Buisan, va destacar aquest dimarts les bones condicions meteorològiques d’aquest any per a la producció de fruita de pinyol. “L’hivern ha estat tranquil i la primavera bona, cosa que es tradueix en una gran qualitat. Per exemple no hi ha cap defecte a la pell per baixes temperatures, pinyols oberts o ferides pedunculars”, va explicar.

La producció serà superior a la de l’any passat, quan es va registrar una collita que va qualificar de curta en volum. El quallat dels fruits ha estat normal i per això s’ha incrementat el treball d’aclarida dels arbres perquè si aquest procés no es fa de forma adequada, els calibres de la fruita se’n ressenten. La cooperativa exportarà el vuitanta per cent de la seua producció i el 20 per cent restant es comercialitzarà al mercat interior.

Quant als preus, Afons Buisan va apuntar que en aquests moments se situen per sota dels registrats en les mateixes dates de l’any passat. De totes maneres, aposta per un repunt de les cotitzacions a causa de diversos factors. D’una banda, l’oferta d’altres zones productores en l’Estat espanyol tendeixen a la baixa, fet que deixa més espai al mercat a la produïda a la zona primerenca del Baix Segre.

D’altra banda, l’increment de les temperatures que s’està registrant tant a Catalunya com a Espanya i el conjunt d’Europa juga a favor d’un previsible increment del consum que s’hauria de traduir en una avaluació més gran del producte per part dels compradors. A més, s’ha de tenir en compte la gran qualitat de la fruita de Lleida aquesta campanya. Les previsions oficials apunten que la producció de fruita de pinyol de Lleida s’incrementarà aquest any un 14% respecte a l’estiu passat.

Si la meteorologia no ho espatlla, Catalunya recuperarà aquest any el seu potencial productiu en préssec i nectarina, amb una fruita de qualitat i amb una bona mida, segons les previsions de collita de la conselleria d’Agricultura i la patronal de la fruita Afrucat. Per a aquest any, s’espera assolir una producció de 407.920 tones a Catalunya, un 13% superior a la campanya passada, marcada per les gelades i per les nombroses calamarsades que van danyar part de la collita. Així mateix, la producció serà un 10% superior a la mitjana dels anys 2012-2016.

La producció de préssec pla creixerà un 16%, i arribarà a les 121.700 tones; en préssec redó o roig l’increment serà del 8% (100.200 tones), mentre que en nectarina s’espera un augment del 15 per cent (171.320 tones). Per primera vegada en sis anys i després d’arrancades generalitzades incrementa, en aquest cas un 2%, la producció de pavia o préssec groc, amb 14.700 tones.

Treballs d’envasament de paraguaians, ahir a Seròs Fruits.

Treballs d’envasament de paraguaians, ahir a Seròs Fruits.LLEONARD DELSHAMS

tracking