SEGRE

FISCALITAT SECTOR AGRARI

Hisenda deixa sense reducció de mòduls la fruita dolça de Pla i Urgell

JARC, indignada, rebutja que sigui un error i insisteix en una rebaixa estructural per a tot el sector || Adverteix de problemes per a qui ja hagi fet la declaració

Imatge d’arxiu de la seu de l’Agència Tributària a Lleida.

Imatge d’arxiu de la seu de l’Agència Tributària a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri d’Hisenda ha eliminat la reducció de mòduls de l’IRPF per als productors de fruita de les comarques del Pla d’Urgell i l’Urgell de cara a la campanya de l’impost del 2018 que està en marxa en aquests moments. Atribueix la rectificació a un error i únicament es manté la rebaixa per als pagesos dels termes municipals de Bell-lloc d’Urgell i Torregrossa.

El sindicat agrari JARC-COAG va criticar la mesura, recordant que el ministeri mai havia reduït poblacions amb retallada de mòduls i que els “errors” fins ara sempre havien suposat addicions de termes municipals. En aquesta línia, va posar en dubte que es tractés d’un error.

Els agricultors que ja hagin fet la declaració n’hauran de fer una altra de complementària

En concret, la polèmica correcció publicada ahir al Butlletí Oficial de l’Estat apunta literalment que on el ministeri al·ludia al Pla d’Urgell i l’Urgell a “fruits no cítrics, amb un Índex de rendiment net, 0,26”, havia de consignar-se “productes de l’olivera, amb un Índex de rendiment net: 0,18”. Afegeix, alhora, que per als termes municipals de Bell-lloc d’Urgell i Torregrossa hi haurà un índex de rendiment net de 0,26 en el cas de fruits no cítrics.

JARC-COAG va qüestionar l’error ja que, van apuntar fonts de l’organització agrària, en poc s’assemblen “productes de l’olivera” amb “fruits no cítrics” i tampoc no es corresponen els índexs. A més, van recordar que porten anys reclamant que s’aprovi una reducció dels mòduls del sector fructícola de forma estructural, davant de la crisi de preus que pateix des de fa anys, especialment greu arran del veto rus el 2014, i que no es limiti a determinades zones en funció de pèrdues de collita per raons meteorològiques.

Així mateix, les fonts van alertar dels problemes per als agricultors que ja hagin presentat la declaració de l’IRPF d’acord amb la reducció publicada anteriorment.

En tot cas, es veurien obligats a presentar una declaració complementària reparant l’“error”. En cas de no fer-ho, segons JARC-COAG, l’agricultor podria ser sancionat per l’Agència Tributària.

En concret, afrontaria un recàrrec del 20% sobre la part no abonada de l’impost de la renda, a la qual cosa se sumaria una sanció del 50 per cent addicional. “Si l’agricultor ha anat a una gestoria a fer la renda, haurà de pagar de nou perquè els professionals li facin la declaració complementària”, van afirmar.

tracking