SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

La pedra de dimecres s'acarnissa amb 13.400 ha del Segrià, Urgell, Segarra i les Garrigues

Agricultura estima que les pèrdues més importants es registraran en arbres fruiters i cereals d'hivern || Algunes finques presenten sinistre total, amb el cent per cent de les collites arrasades

Cereals tombats per efecte de la pluja i el granís en una finca de Bellpuig.

Cereals tombats per efecte de la pluja i el granís en una finca de Bellpuig.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La calamarsada que va caure dimecres a Lleida ha afectat 13.381,99 hectàrees de cultiu, principalment a les comarques del Segrià, l’Urgell, la Segarra i les Garrigues, segons la conselleria d’Agricultura. Els cultius més afectats han estat la fruita dolça i els cereals, amb més de 8.000 hectàrees danyades. Per superfície, Tàrrega és el municipi més tocat amb gairebé 3.500 hectàrees perjudicades, juntament amb Bellpuig (1.674), Anglesola (1.452), els Plans de Sió (1.143) i Preixana (1.006). La mida de la pedra va oscil·lar des d’1 fins a 2,5 centímetres de diàmetre, amb algun cas excepcional de quatre centímetres, com en punts de l’Urgell.

Segons Agricultura, en general, el cultiu més afectat ha estat la fruita dolça, perquè ja s’estava collint o a punt de collir-se i també els cereals d’hivern, com l’ordi, que han patit danys per aplanament. En algunes zones afectades també són molt presents els cultius de l’olivera i l’ametller, amb afectacions dispars. Les fruites més afectades han estat la nectarina i la pera, amb danys que oscil·len del 40 a pràcticament el 100%, segons zones. En alguns municipis de l’Urgell també hi ha pèrdues de fins al 90% en cereals i alfals. Agricultura va destacar que les nombroses pluges que s’han anat produint aquesta primavera també han provocat pèrdues “molt importants” en cirera. En zones primerenques ja van tenir pèrdues del 70 al 90% de la producció i aquestes pluges afectaran varietats i zones més tardanes, amb la qual cosa quedarà una campanya amb “pèrdues elevades generalitzades de més del 50% i fins al 80%”.

Per la seua banda, l’alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, va confirmar en aquest sentit que “les pèrdues al municipi són de fins al cent per cent, on hi va haver afectació podem donar la collita per perduda”. Preveu contactar amb la subdelegació del Govern per tramitar la reducció dels mòduls de l’IRPF per als pagesos. Aquesta tempesta va deixar blancs de granís els carrers de la localitat i l’aigua també va causar problemes en altres municipis, com a Guissona. Va provocar la caiguda de dos pals de telèfons al carrer Notari Roca Sastre, en ple centre de la localitat.

Cereals tombats per efecte de la pluja i el granís en una finca de Bellpuig.

Cereals tombats per efecte de la pluja i el granís en una finca de Bellpuig.SEGRE TÀRREGA

tracking