SEGRE

El cronista d'Oliana

Marcel Ribera, gran excursionista i aficionat a la fotografia, és el ‘reporter’ de Cercle a l’Alt Urgell

Panoràmica d'Oliana

El cronista d'OlianaMarcel Ribera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Vaig comprar la meua primera càmera a Organyà. Tenia 13 o 14 anys i em va costar unes 200 pessetes”, explica Marcel Ribera, que des d’aleshores (1975) no ha deixat de fotografiar festes, tradicions i racons del seu Oliana natal, excursions per l’Alt Urgell i la resta de Catalunya i viatges a l’estranger. “Vaig començar a aficionar-me acompanyant Josep Maria Gavín, fotògraf barceloní que col·leccionava imatges d’esglésies. Jo li vaig fer de guia pels voltants i li sostenia el flaix”, recorda el Marcel.

En el dia d’avui, Marcel no només posseeix una col·lecció incomptable de fotos, sinó un arxiu amb milers de publicacions diverses, postals, i documents antics (imatges i registres), una part del qual ha cedit a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, on es pot consultar lliurement.

En les seues excursions i viatges, Marcel va més enllà dels punts de visita habituals. Li agrada endinsar-se per carrerons buscant detalls que els turistes no veuen. Algunes d’aquestes fotos, Marcel les fa arribar a Cercle acompanyades d’una minuciosa explicació. També és assidu participant en els concursos El teu temps de..., Lo meu poble (al qual ha remès una completa sèrie de fotos d’Oliana) i un dels habituals col·laboradors de La foto del lector. Acompanyat sempre de la càmera, Marcel no es perd festes, fires o trobades d’Oliana i voltants i col·labora amb diverses associacions de la localitat. També li agrada ajudar estudiants que busquen informació. “Estic obert a tot aquell que em demani informació o fotos”, recalca. 

Marcel, a més, participa en diverses publicacions: la revista Celsona, de Solsona, El Bocamoll de Castellar de la Ribera o el butlletí del Bisbat de Solsona, entre d’altres. Al seu currículum, no obstant, en figuren moltes més que ja han deixat de publicar-se.

Marcel Ribera durant una recent excursió a Rivert.

El cronista d'Oliana

Moment de la cessió d'una part de l'arxiu personal de Marcel Ribera a l'Arxiu Comarca

El cronista d'Oliana

Campanar de l'església parroquial de Sant Andreu d'Oliana.

El cronista d'OlianaMarcel Ribera

Desfilada dels Armats d'Oliana.

El cronista d'OlianaMarcel Ribera

Font de la carretera.

El cronista d'OlianaMarcel Ribera

tracking