SEGRE

'Recordman' de velocitat als 80

Armando Roca, de Balaguer, és l’octogenari més ràpid d’Europa

Armando amb la seva dona davant de Cal Pepito, en una recent visita a Balaguer.

'Recordman' de velocitat als 80

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actual rècord del món dels 100 metres llisos l’ostenta l’atleta jamaicà Usain Bolt, de 30 anys, amb un temps de 9,58”. Armando Roca, el protagonista del nostre reportatge, va parar el cronòmetre en 14,82” el 2013, amb 79 anys! Avui dia, a una edat (83 anys) en què molta gent té problemes de mobilitat, Roca continua entrenant-se tres vegades per setmana i competint en campionats de veterans. Armando va nàixer a Cal Pepito, establiment centenari situat a la plaça Mercadal de Balaguer, i al voltant d’aquesta plaça va transcórrer la seua infantesa i adolescència entre jocs i curses que sempre guanyava. Quan se’n va anar a estudiar a Barcelona, va competir amb el Club Natació Barcelona i posteriorment amb el Tolosa CF, quan es va establir en aquesta localitat d’on és natural la seua esposa i en la qual ha desenvolupat la seua carrera com a arquitecte.

Armando va batre el rècord d’Espanya el 1958, situant-lo en 10,7”. El 1959, va millorar el seu propi registre, que va rebaixar en una dècima. Dos títols de campió d’Espanya de 100 m (1958 i 1961), dos de 200 m (1959 i 1961) i un de 4x100 el 1960 arredoneixen el seu palmarès, en una època en què es corria sobre terra o cendra en comptes de les superfícies sintètiques

actuals. 

Com a atleta veterà, Roca ho ha guanyat tot a nivell estatal i mundial: campió d’Espanya més de setanta vegades, campió  d’Europa, del món i recordman mundial en les successives categories en les quals ha competit (majors de 50, de 65, de 70 i de 75 anys). El seu secret, revelat per ell mateix: no perdre la il·lusió i comptar amb el suport de familiars i amics.

Amb 83 anys, Armando s'entrena dos o tres cops per setmana.

'Recordman' de velocitat als 80

Acta d'homologació del rècord d'Espanya que Armando va batre el 1958.

'Recordman' de velocitat als 80

Armando, de negre i amb pantalons llargs, pren la sortida en un campionat a Sant Sebastià.

'Recordman' de velocitat als 80

Armando, en plena cursa.

'Recordman' de velocitat als 80

Una de les obres d'Armando com a arquitecte: els 'sputniks' de Tolosa.

'Recordman' de velocitat als 80

tracking