SEGRE

MEDI NATURAL PROTECCIÓ

El col·lapse de Mont-rebei ressuscita la reclamació del Parc del Montsec

Les peticions per navegar a les aigües de Canelles superen les 700 l’últim any segons la CHE || Pobles de Lleida i Aragó advoquen també per la regulació

Imatge d’arxiu del congost de Mont-rebei.

Imatge d’arxiu del congost de Mont-rebei.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les imatges de massificació al congost de Mont-rebei de les últimes setmanes han ressuscitat a les xarxes socials i entre gestors del territori la necessitat d’augmentar el grau de protecció d’aquest espai amb la creació del Parc del Montsec. Aquest enclavament natural ja disposa de figures de protecció ambiental (PEIN) i està inclòs a la Xarxa Natura 2000. Ara, diferents actors, des d’ajuntaments fins a entitats del territori, defensen incrementar la preservació del congost de Mont-rebei, precisament per evitar el col·lapse gestionant activitats turístiques de la zona i a la làmina d’aigua de la cua del pantà de Canelles.

L’últim any, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha rebut 742 sol·licituds per navegar en vela, rem i motor a les aigües de Canelles. Una xifra que demostra l’interès creixent dels usuaris per disfrutar de la navegació en caiac, canoa, petites embarcacions de vela o de motor. Són dades de la CHE, que exigeix diversos requisits com l’obligatorietat de seguir els protocols de desinfecció pel risc de propagació del musclo zebra. No obstant, aquesta protecció no limita la navegació a motor. Actualment accedeixen a Mont-rebei més de 84.000 turistes a l’any, entre la part aragonesa i la catalana. Per tot plegat, municipis lleidatans i de la Ribagorça aragonesa, a més de la Fundació Catalunya la Pedrera, titular de part del congost, volen regular l’accés i preservar el congost, amb la creació d’un organisme conjunt que permeti gestionar de manera més eficient la zona i establir els usos que es podran fer a la làmina d’aigua de Canelles, així com altres activitats en el medi natural.

Municipis lleidatans i de la Ribagorça treballen per regular els accessos i augmentar la seguretat

La figura del parc natural seria una possibilitat més de protecció, encara que alguns dels alcaldes dubten que sigui la més adequada o la que doni solució al problema. Podria comportar la incongruència que la part catalana fos declarada parc natural i l’aragonesa no.

De fet, el Montsec va aconseguir el certificat de la Unesco de destinació Starlight per la baixa contaminació del cel nocturn, i el Pallars Jussà ha presentat la candidatura per ser Geoparc. Iniciatives que segueixen el mateix objectiu de preservar aquest enclavament natural i únic entre comarques lleidatanes i de la Ribagorça aragonesa.

El Govern va anunciar la figura del parc si existia consens per al 2017 El Govern va anunciar el 2015 la intenció de declarar l’any 2017 el Parc Natural del Montsec prioritzant el suport unànime de tots els agents locals i del territori, aconseguint el màxim consens entre tots els sectors. De moment, no s’han iniciat les negociacions amb el territori, encara que sí que han augmentat les veus que reclamen més protecció, ja sigui a través de la figura del parc natural o amb un organisme que limita les activitats i usos.

tracking