SEGRE

AIGUA POTABLE

Rull: “L'acord per a la portada d'aigua de Rialb és qüestió d'hores”

El conseller ho va afirmar ahir a Cervera després de conèixer la proposta de la Segarra

El conseller es va presentar de forma inesperada a la reunió d’alcaldes per abordar la portada d’aigua.

El conseller es va presentar de forma inesperada a la reunió d’alcaldes per abordar la portada d’aigua.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de Territori, Josep Rull, va anunciar ahir a Cervera que l’acord per a la portada d’aigua de Rialb a trenta municipis de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia és “qüestió d’hores”. Rull es va presentar de forma inesperada a una reunió d’alcaldes de la Segarra per aprovar la proposta d’acord que la comarca presentarà al Govern. A la sortida, Rull va dir que queden pendents “serrells” que creu “assumibles”, per la qual cosa veu “factible” tancar “com a molt tard, dilluns o dimarts” el pacte per desbloquejar aquest projecte després de dos dècades.

Després de la trobada, tant Rull com els edils es van mostrar satisfets. Després de discrepàncies inicials sobre el preu de l’aigua i la seua gestió, la Segarra està conforme que amb l’alternativa que l’ACA va presentar al novembre, que manté un preu 10 cèntims més car per a la Segarra que el que pagarà Tàrrega. Tanmateix, l’ens comarcal planteja condicions com tenir un paper decisiu en el consorci que gestionarà aquest subministrament i garanties que blindin les tarifes. Així, la Segarra demana cinc dels deu vocals del consorci. Això deixa dos membres per a Tàrrega, dos per a la Conca de Barberà i un de designat per Generalitat i Diputació. El president del consell, Xavier Casoliva, va argumentar que això es deu que la meitat del consum serà de la Segarra. Va afegir que la majoria d’infraestructures són de propietat comarcal i que el consell aporta el personal de Gestió d’Aigues de la Segarra. Altres condicions són que la Diputació de Tarragona aporti el mateix que la de Lleida, dos milions; i que no hi hagi proveïment simultani del Canal d’Urgell, que subministra la Segarra i l’Urgell.

Llarga negociació per a una obra que ha estat 2 dècades en espera

La proposta de la Generalitat ha vist des del seu inici el 2015 un enfrontament de postures entre la Segarra i Tàrrega. Així, es va establir tres trams amb preus diferents dels quals la més beneficiada era Tàrrega (0,51 cts. el m3 per a Tàrrega, 0,64 per a la Segarra i 0,69 per a la Conca de Barberà). Mentre que l’Urgell exigia aquesta rebaixa pel menor cost d’impulsió, la Segarra considerava que s’havia d’establir un preu més solidari. La portada d’aigüa de Rialb fa dos dècades que està en projecte.

tracking