SEGRE

AGRICULTURA

Veïns de Bar denuncien danys per un ramat de quaranta cavalls solts

Fa 10 anys que campen lliurement pel poble entre l’agost i l’abril i causen destrosses ||

Els cavalls envaint la carretera d’accés al nucli de Bar, a l’Alt Urgell.

Els cavalls envaint la carretera d’accés al nucli de Bar, a l’Alt Urgell.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Bar i Toloriu, dos nuclis del municipi del Pont de Bar, a l’Alt Urgell, fa anys que viuen “martiritzats” per l’incivisme d’un veí del municipi que cada any deixa en llibertat i sense cap tipus de control un ramat de 40 eugues i cavalls que durant nou mesos campen lliurement i envaeixen propietats privades, causen desperfectes i molèsties als veïns i troten per la carretera amb el perill que això suposa per a la circulació dels vehicles.

Els Mossos d’Esquadra, per la seua part, ja han actuat d’ofici en nombroses ocasions per qüestions de seguretat viària amb denúncies que han acabat en sanció econòmica per als propietaris, veïns dels Arenys. Els Agents Rurals han obert actes per deixar constància que els animals campen lliurement sense cap tipus de control.

Així mateix, van explicar que “al no tractar-se d’un problema de salut animal o de maltractament” no hi poden actuar. En qualsevol cas, la situació continua sense resoldre’s i els veïns van apuntar que estan “desesperats” i que viuen “atemorits” per la presència diària dels animals entre agost i abril. La resta de l’any el propietari els tanca perquè és l’època de cria. “Envaeixen els carrers, horts i jardins privats amb total impunitat i en dos ocasions han trencat els retrovisors d’un cotxe”, va apuntar una veïna.

Francesc Buscallà, elaborador de formatges i veí de Bar, va denunciar que se senten “desemparats”. Les eugues se li mengen la pastura que utilitza per alimentar les seues cabres i es veu obligat a comprar-la per poder tirar endavant el seu negoci. “No hi ha dret que jo pagui el lloguer de camps i que vinguin aquests animals i ho arrasin tot. Al final m’hauré de tancar”, va dir.

L’alcalde del Pont de Bar, Francesc Jordana, va assenyalar per la seua banda que “els veïns estan cansats de la situació després d’una dècada. “Les famílies amb nens no s’atreveixen a deixar-los sols al carrer per por que es trobin amb els cavalls”, va dir.

Aquesta situació arriba quan Agricultura ha hagut de tutelar vaques a la Baronia i cavalls a Menàrguens com a conseqüència de la deixadesa dels amos. En aquest cas, els cavalls de Bar no estan desnodrits.

tracking