SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

El jutge manté a la presó el pare de la Nadia i fixa una responsabilitat civil d'1,2 milions

Quantitat que haurà d’assumir amb la seua dona, en llibertat, si no volen que els embarguin els béns per cobrir el pagament || El magistrat també confirma la suspensió de la pàtria potestat de la nena

Imatge d’arxiu dels pares de la Nadia Nerea, Margarita Garau i Fernando Blanco.

Imatge d’arxiu dels pares de la Nadia Nerea, Margarita Garau i Fernando Blanco.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El magistrat del Jutjat d’Instrucció 1 de la Seu d’Urgell va dictar ahir dos interlocutòries amb les quals manté a la presó el pare de la nena de Fígols Nadia Nerea i fixa una fiança solidària de més d’1,2 milions que han d’assumir els progenitors de la petita, acusats d’estafar amb les donacions que recaptaven per tractar la menor de la malaltia que pateix. El jutge adverteix els pares, Fernando Blanco i Margarita Garau, que si no fan efectiu el pagament d’aquesta quantitat, d’un total d’1.224.968,16 euros i que pretén garantir el pagament d’una responsabilitat civil futura en cas de condemna, procedirà a l’embargament dels seus béns.

La segona interlocutòria del magistrat confirma la presó provisional per a Fernando Blanco, situació en la qual es troba des del passat 9 de desembre després del seu arrest al considerar que existeix risc de fuga, i rebutja fixar una fiança perquè Blanco pugui abandonar el Centre Penitenciari de Ponent, tal com havia sol·licitat la seua defensa anteriorment. Així mateix, el jutge emet una altra d’interlocutòria en la qual ratifica la suspensió de la pàtria potestat de la nena, d’11 anys, que des que els seus pares van ser detinguts ja es troba sota la tutela d’aquests i està vivint amb una tieta materna a Palma de Mallorca, on la seua mare, que està en llibertat condicional, la visitarà.

Fernando Blanco seguirà al Centre Penitenciari de Ponent al rebutjar el jutge la seua sortida sota fiança

Un paleta declara que va reformar la botiga de vins de Blanco i va facturar-ho a l’associació de Nadia

Tal com va avançar ahir SEGRE, el magistrat ha fixat una fiança elevada per poder cobrir el pagament de la responsabilitat civil en cas que els pares de la Nadia siguin condemnats per un delicte d’estafa. Una quantitat que ha de doblar l’import que es creu defraudat i que en aquest cas la investigació dels Mossos xifra en 600.000 euros dels més de 900.000 recaptats.

El cas Nadia es va destapar a començaments de mes quan una investigació va posar en dubte la versió dels pares de la nena, que havien estat recaptant fons des de, com a mínim, l’any 2009 per als tractaments mèdics de la seua filla, que pateix tricotiodistròfia, i que advertien que la nena es moriria sense aquesta ajuda. Després de reconèixer que tot era mentida i que mai no havia anat a cap dels metges que havia dit en les seues campanyes de recollida de fons, els pares de la nena van ser detinguts el 9 de desembre passat. Ella va quedar lliure amb càrrecs i ell va ingressar a la presó.

La quantitat recaptada, segons els Mossos d’Esquadra, seria de 918.726 euros, dels quals la parella se n’hauria gastat 600.000. Segons va informar ahir El País, el jutge de la Seu considera que “cada vegada hi ha més indicis” que els pares van participar en l’estafa i assenyala el testimoni d’un paleta que va declarar que havia carregat les obres a la botiga de vins de Blanco a Organyà a l’Associació Nadia Nerea per a la tricotiodistròfia.

Dos denunciants es personen en la causa i la defensa recorrerà la fiança L’advocat de Fernando Blanco i Margarita Garau va assegurar ahir que recorrerà la responsabilitat civil fixada pel magistrat de la Seu d’Urgell perquè considera que és una quantitat “desproporcionada i injustificada”. En declaracions a aquest diari, el lletrat Alberto Martín va assenyalar que en el procés només s’han personat dos denunciants particulars que reclamen de forma conjunta una quantitat que no supera els 20.000 euros. Segons el lletrat, aquestes dos denúncies presentades a la responsabilitat civil són un grup inversor, que va fer dos donacions de 10.000 i 3.000 euros, i una particular que va aportar a l’associació de Nadia Nerea 6.000 € dies abans de la detenció de Fernando Blanco. Per això, Martín va assenyalar que presentarà un recurs davant de l’Audiència Provincial de Lleida, en què el lletrat ja n’havia interposat 2 més. El primer, per sol·licitar la llibertat del seu client, proposant mesures alternatives per al seu seguiment i la seua personació davant de la Justícia, com un braçalet GPS, i contra la decisió del jutge de la Seu de retirar la pàtria potestat de la nena.

tracking