SEGRE

MUNICIPIS AIGUA

Crítiques de Navès a l’ACA al quedar-se sense ajuts per proveir diverses masies

El consistori ho creu un greuge, ja que ha de recórrer a cisternes en moltes ocasions

El pantà de la Llosa, on Navès reclama una captació.

El pantà de la Llosa, on Navès reclama una captació.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malestar a l’ajuntament de Navès per l’exclusió dels ajuts de l’Agència Catalana de l’Agua (ACA) oberts l’any passat per resoldre els problemes dels pobles que han de recórrer als camions cisterna. Segons l’alcalde, Josep Maria Casafont (PDeCAT), aquesta decisió suposa un greuge, ja que al municipi hi ha una dotzena de masies que no són segones residències; una casa de turisme rural que es proveeix amb cisternes tot l’any, Cases Altes de Posada, i un alberg a la zona de la Selva, gestionat per la Fundació Catalana de l’Esplai, amb capacitat per a un centenar de persones, que es queda sense reserves de pous i fonts gairebé tots els estius i ha de recórrer a les cisternes. Casafont va indicar que aquest problema afecta dos zones, una en la qual hi ha la casa de turisme rural i unes altres dos masies on el pantà de la Llosa del Cavall es troba a menys de 50 metres, mentre que l’altra és la de la Vall d’Ora, on estan habitades més de dotze cases tot l’any que se subministren de pous i que cada any pateixen sequera, com va ser el cas del 2016, ja que tenen importants problemes per proveir-se. “Els aqüífers estan cada vegada més secs, per la qual cosa, si no es prenen mesures ja, d’aquí a dos anys la situació serà molt greu”, va explicar.

El consistori demana captacions del pantà de la Llosa i del riu Aiguadora, respectivament, per canalitzar dipòsits on serà tractada.

De fet, l’ajuntament ja té un projecte valorat en més de 300.000 euros, una quantia que es justifica per la complicada orografia i la dispersió de les masies, que fa molt difícil portar a terme la connexió de la xarxa a les cases. Casafont va explicar que passades les festes nadalenques una de les prioritats de l’ajuntament és aconseguir diners per resoldre, d’una vegada, aquesta problemàtica.

Més de 200.000 euros per millorar l’enllumenat públic en cinc anysL’ajuntament de Navès ja ha aprovat el seu pressupost per a aquest any, que preveu una inversió per millorar l’enllumenat públic de la zona residencial de Santa Llúcia, on viuen una trentena de famílies. La inversió global supera els 200.000 euros, de forma que, segons l’alcalde, les obres es faran per fases, la primera de les quals, valorada en uns 45.000 euros, serà aquest any. El sistema d’il·luminació data de la dècada dels setanta i el cablatge encara és a cel obert, per la qual cosa caldrà soterrar-lo, una actuació que servirà per millorar altres serveis. En total, caldrà renovar uns cinquanta punts de llum que se substituiran per leds. També s’ha habilitat una partida de 70.000 € per millorar camins que es preveu sufragar amb ajuts de la Diputació.

tracking