SEGRE

Obren una altra causa als pares de Nadia per explotació sexual

Manté les mesures cautelars adoptades fins al moment: el pare està a la presó i la mare en llibertat

La mare de Nadia, amb ulleres de sol, aquest divendres a la sortida del jutjat de la Seu d'Urgell

La mare de Nadia a la sortida del jutjat.Cynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge que investiga la presumpta estafa en els donatius per al tractament de Nadia ha obert una nova causa en la qual imputa als pares els delictes d'exhibicionisme, provocació i explotació sexual, arran de les fotografies de la menor trobades pels Mossos d'Esquadra.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el titular del jutjat d'instrucció número 1 de La Seu d'Urgell (Alt Urgell), que avui ha interrogat els pares sobre el contingut d'aquestes fotografies, ha acordat mantenir totes les mesures cautelars adoptades fins al moment: el pare seguirà a presó i la mare en llibertat provisional i només podrà visitar els caps de setmana a la nena, d'11 anys, que està a càrrec d'una tieta.

En un auto redactat després de la compareixença dels pares, que han respost a les preguntes de totes les parts, el jutge ha acordat obrir un nou procediment en el qual Fernando Blanco i Margarita Garau tenen la condició d'investigats pels delictes d'exhibicionisme, provocació sexual i explotació sexual.

El jutge ha separat la investigació sobre l'estafa de la dels presumptes delictes sexuals després que els Mossos d'Esquadra localitzessin en un llapis de memòria intervingut a la parella fotografies de caràcter sexual en les quals apareixia la menor, en algunes d'elles despullada i, en d'altres, mentre els seus pares mantenien relacions sexuals.

Segons l'advocat de la família, Alberto Martín, que encara continua defensant tant el pare com la mare, els acusats han al·legat davant del jutge que mai no han dut a terme cap acte en perjudici de la seva filla i que no van prendre fotografies practicant sexe de manera que la nena ho pogués veure.

També han esgrimit, segons l'advocat, que les instantànies tenen un àmbit "familiar, personal i natural" i que algunes les van prendre per al control i seguiment d'una patologia de la pell de la seva filla, afectada segons la seva versió d'una malaltia rara.

"No hi ha res d'especial que tingui un criteri pornogràfic, sexual o d'explotació, absolutament res", ha insistit l'advocat, que ha precisat que el jutge ha mostrat avui els pares entre una quinzena o vintena d'instantànies preses entre els anys 2008 i 2011.

El jutge ha enviat les noves diligències al deganat judicial perquè el reparteixi entre els dos jutjats de La Seu, pel que la causa li podria recaure a ell o al titular del jutjat d'instrucció número 2 del municipi, segons el TSJC.

A més, el magistrat ha acceptat avui la personación de la Generalitat en la causa oberta per la presumpta estafa, ja que la custòdia de la menor està en mans de la Direcció General d'Atenció a la Infantesa i Adolescència (DGAIA), que vela pels seus interessos en el procediment.

Dos particulars que van donar diners per al tractament de la menor i que s'han sentit estafats, davant dels indicis que els pares van destinar aquests fons a finalitats particulars, també han demanat de personar-se, si bé el jutge encara no ha resolt.

Després de la declaració d'aquest divendres d'ambdós investigats davant del jutge, ni la fiscalia ni l'advocat de la Generalitat, present en l'interrogatori, no han demanat mesures cautelars complementàries a què va dictar el passat 9 de desembre, quan va enviar al pare a presó, va deixar en llibertat a la mare i els va retirar la custòdia de la nena.

Després que el pare declarés durant una hora davant del jutge, i la mare durant una mitja hora, l'advocat ha explicat als periodistes que els acusats han insistit que les fotografies, que no recordaven fins i tot que les han vist a la sala, són de caràcter "familiar" i s'inscriuen en l'àmbit de la normalitat d'una nena "molt juganera, que fa pallassades, juga i adopta poses, com tots els nens".

Segons l'advocat, en l'interrogatori d'avui únicament han visionat les fotografies trobades en un 'pen drive', perquè encara no ha arribat al jutjat el resultat del rastreig que el magistrat va autoritzar els Mossos d'Esquadra d'uns altres tretze llapis de memòria, set targetes de memòria i tres discos durs de la parella, amb l'objectiu de localitzar si hi havia més fotos de contingut sexual, si van esborrar algunes o si les van difondre.

Alberto Martín ha afirmat que els pares no volen que se'ls "demonitzi" ni se'ls "cremi en la foguera" per aquestes fotografies, ja que "tenen un afecte i un respecte enorme" per la nena, que mai, han insistit, els ha presenciat mantenint relacions sexuals.

"Ells han actuat de bona fe. Fernando ja sap que no té gaire credibilitat, que se l'ha condemnat a tot arreu, però segons la seva opinió, en aquesta qüestió està sent absolutament sincer i no se li pot retreure res", ha assenyalat.

A més, el lletrat ha indicat que encara continua defensant tant el pare com a la mare, si bé estan estudiant la possibilitat, ja avançada ahir, de separar la seva estratègia perquè els arguments d'un no llastin l'altre i permetre que la mare pugui recuperar la custòdia de la nena el més aviat possible.

La mare de la menor, acompanyada pel seu advocat, aquest divendres a l'arribada als jutjats de La Seu d'Urgell.

El jutge obre una altra causa als pares de Nadia per explotació sexualCynthia Sans

La mare de Nadia, Margarita Garau , acompanyada del seu advocat, a la seua arribada aquest divendres al jutjat de La Seu d'Urgell.

La mare de la Nadia declara als jutjats de la SeuEFE

tracking