SEGRE

COMARCAS

La proposta de la nova llei de governs locals, enllestida a l’estiu

Inicien el procés participatiu per crear les bases d’una reforma del règim local || Proposen reforçar el poder dels alcaldes amb l’elecció directa

Els assistents van poder degustar una àmplia varietat de productes de proximitat.

Els assistents van poder degustar una àmplia varietat de productes de proximitat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller d’Empresa i Ocupació, Jordi Baiget, va explicar ahir que la proposta de la nova llei catalana de governs locals, impulsada pel Govern, les quatre diputacions, les associacions de municipis, l’ajuntament de Barcelona i el Conselh d’Aran, estarà enllestida a l’estiu.

“Ara es porta a terme el procés participatiu per conèixer quina és la proposta de l’administració local que volem i és necessari escoltar el territori”, va afirmar. Baiget va destacar que s’ha entregat un document per “afavorir el debat” i el territori ha de traslladar les seues peticions i demandes, per poder d’aquesta manera elaborar la base de la reforma del règim local.

Així mateix, va destacar que abans de l’estiu s’ha de tenir la proposta “catalana” de com ha de ser l’administració local i els governs del territori. El primer document proposa entre altres qüestions allargar les legislatures dels ajuntaments a cinc o sis anys, però limitar els mandats dels regidors, una restricció diferent en funció de la mida del municipi, i reforçar el poder i legitimitat dels alcaldes amb l’elecció directa pels ciutadans. Suposaria un canvi en el sistema actual, en què es tria una llista de la qual surt l’alcalde.

Un altre dels punts és augmentar la democràcia als territoris, i això passa perquè als consells comarcals i les diputacions també es facin eleccions i no s’elegeixin els edils de manera indirecta, derivada dels resultats dels municipi.

Baiget va fer aquestes declaracions durant la visita a la fira de l’oli de les Borges Blanques, on va presidir l’acte d’agermanament del certamen amb l’associació Slow Food (vegeu el desglossament).

Les Borges

El showcooking o, el que és el mateix, la cuina en viu, és en aquesta edició de la fira de les Borges Blanques un dels atractius més participatius i que ha captivat l’atenció dels presents. Preparar diferents plats en directe davant dels comensals ha sigut la fórmula més apropiada per donar a conèixer als visitants els productes de proximitat i les diferents elaboracions, sempre de la mà de cuiners professionals en la matèria.

Un total de set sessions al llarg dels tres dies de la fira que s’han omplert de públic, com les dels alumnes de l’Escola d’Hostaleria de Lleida; d’Eduard Ivars, xef del restaurant Chéri de Barcelona; d’Enric Millà, xef del restaurant El Dien de Vallfogona de Balaguer (Cuina Km0); La Cuina de l’Araceli d’Arbeca, amb degustació de plats elaborats amb carn de corder de la comarca, i del xef Xavier Benet, de l’Hostal Benet de les Borges Blanques (avui diumenge a les 17.30 hores a l’Espai Gastronòmic).

Espectacles gastronòmics que s’han combinat amb les degustacions d’oli que han portat a terme els productors que participen en la fira, de vi, licors artesanals i tallers infantils, entre altres propostes gastronòmiques, per potenciar els elaboradors locals i els productes de proximitat.

Agermanament amb el moviment Slow FoodEl conseller Jordi Baiget va presidir l’acte d’agermanament de la fira amb el moviment Slow Food per difondre l’excel·lència dels productes agroalimentaris de les Garrigues. Baiget va destacar la importància de l’oli en la dieta mediterrània i que el certamen posa en relleu. L’acte el va apadrinar la bloguera gastronòmica Dolors Mateu, de Vallfogona de Balaguer. Jordi Baiget també va ser l’encarregat d’entregar els premis dels diferents concursos que s’han dut a terme durant la fira de les Garrigues.

Els assistents van poder degustar una àmplia varietat de productes de proximitat.

Els assistents van poder degustar una àmplia varietat de productes de proximitat.

Els assistents van poder degustar una àmplia varietat de productes de proximitat.

Els assistents van poder degustar una àmplia varietat de productes de proximitat.

tracking