SEGRE

sucesos

El Govern projecta donar armilles als agents rurals i ampliar l'ús d'armes

Els agents rurals denuncien la "deixadesa" durant els últims anys de l’administració catalana a l’hora de millorar les condicions de seguretat del cos

La reunió de la consellera Serret amb els representants dels Agents Rurals.

El Govern projecta donar armilles i càmeres als agents rurals i ampliar l'ús d'armesGovern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha anunciat aquest dimarts que es plantegen dotar d'armilles i càmeres als agents rurals, als que també formaran en autoprotecció, així com aprovar el reglament d’armes, pendent des del 2003, perquè puguin anar armats alguns grups especialitzats.

Serret, que aquest dimarts s’ha reunit durant unes quatre hores amb representants dels sindicats i associacions professionals dels Agents Rurals, ha destacat que, després que un caçador matés a dos agents dissabte passat durant un control a Aspa (Segrià, Lleida), el seu objectiu és donar seguretat al cos perquè els seus efectius "se sentin segurs i amb prou eines" quan compleixen un servei.

De forma immediata, Agricultura elaborarà una instrucció amb consells bàsics als agents, de cara als controls de caça previstos per a aquest dijous, en els quals es podria augmentar el nombre d’efectius que integren les patrulles, perquè passin de dos a tres o quatre.

Paral·lelament, la consellería, a través del comitè de seguretat i salut, accelerarà el pla estratègic per millorar la seguretat dels agents rurals, amb l’adopció de mesures com la seua formació en autoprotecció, dotar-los de càmeres d’enregistrament i armilles de seguretat, així com altres eines com aerosols d’autodefensa.

Serret s’ha compromès també a culminar el reglament d’armes al cos d’Agents Rurals -pendent de desenvolupar des de l’any 2003-, després d’una "avaluació profunda" i l’"assessorament d’experts" en el qual es plantegen poder dotar d’armes "grups especialitzats", com ja passa des de fa anys amb els agents que efectuen controls nocturns contra la caça furtiva, els únics que fins ara van armats.

La llei que regula els Agents Rurals, de l’any 2003, instava a desplegar un reglament sobre l’ús d’armes, que encara està pendent, ja que estipulava que els agents rurals tenien dret a portar les armes necessàries a l’exercici de les tasques que el requereixin.

Tanmateix, aquest reglament continua encara pendent i únicament s’ha elaborat des d’aleshores una instrucció interna que autoritza els agents que participaven en controls nocturns contra la caça furtiva a portar una carrabina.

Serret, que ha anunciat que el seu departament s’ha personat en la causa contra el caçador que va matar als dos agents rurals, ha precisat que el reglament que preparen podria permetre l’ús d’armes a alguns grups especialitzats del cos, més enllà dels quals controlen la caça furtiva a la nit.

Agricultura ha demanat també la col·laboració de la consellería d’Interior perquè els ajudi a desplegar el reglament d’armes i perquè els assessorin sobre la formació en autoprotecció dels agents rurals.

"Demanàvem auxili i no ens van fer cas. Necessitàvem mesures. Ara s’estan adoptant, però arriben tard"

Després de la reunió, el president de l’Associació Professional dels Agents Rurals (ASPRAC), Francesc Coll, ha denunciat la "deixadesa" durant els "últims anys de l’administració catalana a l’hora de millorar les condicions de seguretat dels agents rurals malgrat que, segons ha afirmat, feia temps que advertien que rebien "agressions i amenaces" en els seus controls.

En la mateixa línia, el coordinador de l’agrupació d’Agents Rurals de CCOO, Manel Vidal, ha assegurat que en els últims quatre anys venien denunciant sistemàticament en cada reunió trimestral del comitè de salut laboral que necessitaven mesures de protecció per les amenaces i agressions que patien.

"Demanàvem auxili i no ens van fer cas. Necessitàvem mesures. Ara s’estan adoptant, però arriben tard", ha lamentat.

Per aquesta raó, ha anunciat que demanaran la Fiscalia que investigui els responsables polítics i tècnics del departament -que no ha concretat- que en els últims anys han desestimat les seues demandes de més protecció assegurant-los que el seu treball  "no era de risc".

El cos d’Agents Rurals, que efectua cada any uns 8.000 controls de caça, està integrat actualment per uns 480 efectius, si bé els sindicats consideren que haurien de ser com a mínim uns 750, davant del que la consellera s’ha compromès també a incrementar la plantilla, començant per la creació de quinze noves places de subinspectors.

tracking