SEGRE

SUCCESSOS DOBLE CRIM D?ASPA

Els agents rurals han denunciat desenes d'agressions i amenaces a Lleida en 30 anys

En alguns casos han estat encanonats amb una escopeta a l’estómac o apallissats en controls de caça || Setanta d’ells tenen llicència per portar una carrabina i demanen més formació de defensa

Investigadors dels Mossos d’Esquadra, dissabte passat al lloc del doble crim d’Aspa.

Investigadors dels Mossos d’Esquadra, dissabte passat al lloc del doble crim d’Aspa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El doble crim d’Aspa ha posat de manifest una realitat que viuen i denuncien des de fa dècades els membres dels Agents Rurals. A les comarques de Ponent, aquests efectius han patit desenes d’agressions i amenaces en tres dècades de creació del cos. En alguns casos, amb sentències dictades al poder identificar-se els responsables, els rurals han estat encanonats amb una escopeta o apallissats mentre feien controls d’inspecció rutinaris.

Així ho va explicar ahir a aquest diari Francesc Coll, president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya (Asparc), que va exigir més formació perquè els rurals sàpiguen identificar i gestionar les situacions de risc que viuen en el dia a dia. Unes agressions que no només parteixen de caçadors, sinó també de pescadors furtius i moters.

Els rurals denuncien que s’ha valorat la seua situació de risc com si fossin veterinaris o tècnics

Una de les sentències ja dictades pels jutjats fa referència a un succés que va tenir lloc al Segrià quan un caçador va posar el canó de l’escopeta a la panxa d’un rural. En un altre cas, tres agents van ser agredits a Granyena de les Garrigues per caçadors que van fugir, eludint fins i tot un control policial a Montblanc i arrestats al Vendrell. Però els casos no cessen i es remunten als orígens d’aquest cos. “L’administració no ha fet res en tots aquests anys a l’entendre que el nostre risc és similar al d’un veterinari o un tècnic agrícola”, va lamentar Coll. Des d’Asparc, assenyalen que les mesures d’Agricultura no són noves, ja que des de l’any 2004 poden anar armats en algunes situacions. Actualment, una setantena de rurals de Lleida tenen llicència per a una arma de defensa. Unes mesures que, a partir d’avui, s’estenen a tots els controls de caça.

Pel que fa al crim d’Aspa, Coll va assenyalar que els rurals mai s’atansen a un caçador sense que aquest tingui l’arma desarmada i no va descartar que el brutal crim es cometés quan estaven a punt de denunciar-lo.

Aquestes acusacions s’uneixen a la de la Generalitat després que la conselleria d’Agricultura també anunciés fa uns dies que exerciria l’acusació pública pel doble crim. Així mateix, l’Asparc estudia portar a la Fiscalia la inseguretat laboral dels rurals a l’entendre que l’administració catalana no ha fet res davant de les seues peticions de dotar-los d’instruments per prevenir situacions de risc.

Rurals, forestals i caçadors acusaran el criminal d’Aspa L’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya, l’Associació Espanya d’Agents Forestals i Mediambientals i la Federació Catalana de Caça han sol·licitat al Jutjat d’Instrucció 4 de Lleida presentar-se com a acusacions populars contra el caçador que va admetre haver matat a trets dos agents rurals, Xavier Ribes i David Iglesias, fa avui una setmana a Aspa.

tracking