SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Trenta alcaldes recolzen crear un cànon eòlic després de l’anul·lació de taxes

La Justícia va eliminar els primers rebuts de la Granadella a Tarraco Eólica

Vista del parc eòlic de la Granadella.

Vista del parc eòlic de la Granadella.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els trenta ajuntaments de Lleida i Tarragona que integren l’Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (entre els quals la Granadella, Tarrés, Vallbona de les Monges, Fulleda i Sant Guim de Freixenet a Ponent) donen suport a la creació d’un cànon eòlic que gravi la instal·lació de molins. La proposta ha estat presentada davant del Parlament amb una esmena a la llei d’acompanyament dels pressupostos, que es debatia ahir al Parlament (vegeu la pàgina 19), i la seua posada en marxa suposaria la recaptació d’uns 4 milions a Catalunya que podrien revertir en un 70% en fons per finançar projectes de desenvolupament rural, social i reactivació econòmica, un 25% en programes Leader per a empreses i entitats del territori i un 5% en investigació. Així ho va assegurar ahir el president de l’entitat, Carles Gibert, i alcalde de la Granadella, que va remarcar que l’entrada en vigor comportaria la supressió d’ordenances municipals com la que té aprovada al municipi. La Justícia ha anul·lat els primers pagaments exigits a l’empresa Tarraco Eólica, que els va recórrer, encara que el consistori, al seu torn, també portarà el cas davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (vegeu SEGRE d’ahir). Gibert té el suport de l’associació.

El cànon només suposaria un 1,5% de la facturació de les empreses, per la qual cosa, segons Gibert, queden desmuntades moltes crítiques sobre l’oposició del sector.

A més, el pagament del cànon seria escalonat i segons la potència de cada instal·lació. Així, quedarien exempts del pagament els parcs eòlics inferiors als 4,5 MW mentre que els que produeixin entre 4,5 i 10 pagarien 1.500 €/MW; entre 10,45 i 22,5 serien 2.700 €/MW, i els que tinguin una potència de més de 22,5 haurien d’abonar 3.900 €/MW.

tracking