SEGRE

REGS JORNADA ?REG I FUTUR? DEL CANAL D?URGELL

Serret anuncia 13 milions més en ajuts per modernitzar regadius

Entre el 2018 i el 2020, donaran continuïtat al pla actual que finança 133 projectes || Polèmica entre l’Urgell i defensors de la banqueta per la tala d’arbres

Solsona, Serret i Carné, a les jornades, moderades pel director executiu de SEGRE, Juan Cal.

Solsona, Serret i Carné, a les jornades, moderades pel director executiu de SEGRE, Juan Cal.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va explicar ahir a Mollerussa que vint col·lectivitats del canal d’Urgell impulsen obres de modernització de regadius per valor de 4,7 milions d’euros, dels quals 2,2 procedeixen d’ajuts de la Generalitat dins del pla de modernització 2016-2018. Aquest programa suposarà una inversió pública de més de 13,3 milions d’euros (amb una despesa privada similar), i va anunciar que aquesta línia es reeditarà entre els anys 2018 i 2020, amb 13 milions de subvencions més al regadiu. Per a la primera fase del programa, la conselleria va rebre 190 sol·licituds i n’ha estimat 133. Serret, que va clausurar les jornades Reg i Futur de l’Urgell, va explicar que l’Executiu va aprovar dimarts el programa de regadius de Catalunya, que ha de servir per revisar el pla nacional de regadius i crear l’Agència Catalana de Regadius. Aquesta entitat ha de dissenyar les polítiques de regs dels pròxims anys i comptarà, va assegurar la consellera, amb la participació del sector.

D’altra banda, el president de la comunitat de regants, Ramon Carné, va criticar el que considera una protecció excessiva dels arbres de les banquetes del canal, que obstaculitzen les obres de revestiment. Al contrari, l’associació de defensa del patrimoni natural La Banqueta i la plataforma Canal Viu van denunciar ahir que les obres de revestiment del canal (executades en un 70%) han suposat la desaparició del 75% dels arbres de la xarxa de regadiu. Aquestes entitats van demanar la protecció del patrimoni natural i històric del canal d’Urgell.

Catalunya genera un 92% de l’energia que consumeix, el País Basc un 35% i Madrid, un 4,2%

De fet, el president dels regants de l’Ebre, César Trillo, va anunciar que estan creant un lobby de regants a Itàlia, Portugal, Espanya i França perquè “ets a Europa, on es prenen moltes decisions, o no hi ets”.

“El Segarra-Garrigues s’emporta tota la inversió”El president de la comunitat de regants del canal d’Urgell, Ramon Carné, va criticar ahir durant la clausura de les jornades Reg i Futur que “fa deu anys que tot (la inversió pública de la Generalitat) s’ho emporta el Segarra-Garrigues i a nosaltres no ens toca res”, després de la qual cosa va demanar a la consellera Serret més implicació pública en els projectes de modernització del reg. Per la seua part, Joaquim Llop, president del Col·legi d’Enginyers Industrials de Lleida, va impartir una conferència sobre energia i regadiu i va concloure, entre altres aspectes, que Catalunya genera un 92% de l’energia que consumeix, mentre que el País Basc ho fa en un 35% i Madrid, en un 4,2%. En canvi, va reflexionar: “El preu de l’energia és igual a tots els territoris.” Llop va demanar, entre altres qüestions, replantejar el model energètic actual. Al seu torn, Baldiri Ros, president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, va defensar que els regants tinguin pes en la presa de decisions sobre política hidràulica.

tracking