SEGRE

ES NOTICIA

Caçadors 'professionals' per frenar la proliferació de porcs senglars

La comissió de quatre conselleries estudia regular aquesta activitat com a mitjà de control de fauna || Amb el projecte per incentivar-la mitjançant la venda de carn

Imatge d’arxiu d’un caçador senyalitzant una batuda de senglars a l’Alta Ribagorça.

Imatge d’arxiu d’un caçador senyalitzant una batuda de senglars a l’Alta Ribagorça.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat es planteja crear la figura del caçador professional com un mitjà per frenar la superpoblació de senglars. Així ho va corroborar ahir Agricultura, que va indicar que és una proposta sobre la taula de la comissió que, des del desembre, reuneix aquest departament juntament amb els de Territori, Salut i Interior per abordar els accidents de trànsit i els danys en l’activitat agrícola que ocasiona la fauna cinegètica. La conselleria va puntualitzar que la “professionalització” de la caça és una cosa encara en estudi: com regular-la, com retribuir-la i qui ha de pagar per caceres per combatre plagues de senglars i conills són qüestions encara per determinar.

El Govern vol impulsar la carn de caça com un atractiu gastronòmic en establiments rurals

Aquesta proposta es planteja després d’anys en què s’ha ampliat el període de caça del senglar fins a assolir els deu mesos, sense que amb això ni amb les intervencions d’agents rurals n’hi hagi hagut prou per frenar-ne la proliferació. D’altra banda, el nombre de caçadors federats a Lleida s’ha estabilitzat en una mica més de 6.400, si bé són pocs els joves que s’incorporen a aquesta activitat, fins ara limitada a l’àmbit esportiu. La Generalitat estudia ara reconèixer el paper dels caçadors en la gestió de la fauna i regular-lo en la futura llei de caça. Sense legislació pròpia, Catalunya es regeix per la normativa estatal del 1970.

Un altre mitjà per incentivar la caça és el projecte d’Agricultura i Salut per impulsar la venda i el consum de carn de caça, que ara es destina a l’autoconsum o bé es ven a comunitats com Osca i Sòria. Allà s’especeja i es destina en bona part a l’exportació (vegeu SEGRE de l’1 de desembre). Davant aquesta situació, Agricultura planteja un decret per regular la manipulació d’aquesta carn amb garanties sanitàries per convertir-la en una activitat econòmica i un atractiu per a carnisseries i restaurants en zones rurals.

Enquesta

 
   

La normativa permet abatre’ls durant 10 mesos a l’any a Lleida Davant la superpoblació de senglars a les comarques de Lleida, la Generalitat ha anat prolongant durant anys el període hàbil per caçar-los, a fi de reduir-ne el cens. Actualment es poden abatre durant deu mesos a l’any: a la temporada que abasta set mesos entre el setembre i el març, s’afegeixen tres més (el juny, el juliol i l’agost) en els quals es poden caçar també allà on ocasionen danys a l’activitat agrícola, sota autorització d’Agricultura. També els agents rurals fan batudes. Tanmateix, amb això no n’hi ha hagut prou per reduir la població de senglars ni els sinistres de trànsit, que s’han triplicat.

UP: "L'agricultor no ha de pagar si hi ha caceres extraordinàries

El sindicat Unió de Pagesos (UP) va defensar ahir el seu projecte d’organitzar caceres mixtes amb agents rurals i caçadors voluntaris per frenar la superpoblació de senglars i conills. UP va formular fa més de dos anys aquesta proposta, coneguda com el sometent de caça, juntament amb la federació de caça i els agents rurals, si bé no ha arribat a aplicar-se fins ara. El responsable de Medi Natural del sindicat, Ramon Comes, va subratllar que, si es planteja una “professionalització” de la caça com a mitjà de control de fauna, “els agricultors no han de pagar per batudes extraordinàries”.

Reclamen més recursos a la Generalitat per frenar les plagues

La Federació Catalana de Caça i Unió de Pagesos (UP) van reclamar ahir dimarts a la Generalitat que destini “els recursos econòmics i humans necessaris” per posar fi a la sobrepoblació de fauna cinegètica i evitar d’aquesta manera accidents de trànsit i danys a l’activitat agrícola. En aquest sentit, aquestes dos entitats reclamen l’elaboració de “censos reals” de senglars i conills com a primer pas per a una gestió eficaç de les poblacions; així com habilitar un sistema de comunicació electrònica per agilitzar la tramitació dels permisos de caça fora de temporada allà on els animals ocasionin perjudicis a l’agricultura.

tracking