SEGRE

TRÀNSIT BALANÇ DE SINISTRALITAT

El mòbil, primera causa d'accidents i es tripliquen els provocats per senglars

Els sinistres amb animals a Lleida passen de 207 el 2010 a 730 l’any passat

Imatge del 2009 d’un senglar abatut per urbans després d’aparèixer malferit a prop de Pardinyes.

Imatge del 2009 d’un senglar abatut per urbans després d’aparèixer malferit a prop de Pardinyes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

víctimes mortals 16%

Dels accidents catalans 50%

Accidents per senglars 5

morts a la via urbana El 2016 33 persones van perdre la vida en 33 accidents a les vies lleidatanes, un 25% menys El 16% dels sinistres viaris amb víctimes mortals van ser a Lleida La meitat dels accidents del Pirineu són causats per senglars; al pla són el 23,4% Hi va haver cinc morts en accidents a l'interior de municipis. També 58 ferits greus

Parlar per telèfon, llegir el WhatsApp i les distraccions en el seu conjunt representen la principal causa dels accidents de trànsit amb ferits o morts, seguides de les infraccions. Així ho va denunciar ahir Trànsit, que va alertar que els sinistres provocats per animals, principalment senglars, s’han triplicat a Lleida en els últims sis anys.

Les distraccions al volant, provocades principalment al mirar el mòbil o respondre trucades, constitueixen la principal causa d’accident de trànsit greu o mortal. L’any passat aquest tipus de distraccions van causar el 28,6% del miler de sinistres amb víctimes a Lleida. Així ho va explicar ahir la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Maria Eugènia Doménech, que va denunciar la “incompatibilitat” de mòbils i conducció. Després de les distraccions es troben les infraccions com a causa d’accident, amb un 28,4%. Destaquen els avançaments antireglamentaris, saltar-se semàfors o efectuar girs prohibits, entre d’altres. La resta són a causa del consum d’alcohol o drogues per part dels conductors, la velocitat excessiva i l’ús indegut dels sistemes de seguretat passiva (cinturó, casc, sistemes de retenció infantil, etc).

En total, 33 persones van morir a les vies de Lleida el 2016, segons les dades del balanç de sinistralitat presentat ahir per l’SCT, un 25% menys que el 2015. A més, hi va haver 188 ferits greus. Lleida va ser la demarcació catalana amb menys sinistres mortals de Catalunya i l’única que no va registrar cap ciclista mort. Els morts van ser 28 en vies interurbanes i cinc en vies urbanes. Per comarques, el Segrià va ser la que va registrar més sinistralitat, amb un terç del total d’accidents de la província, tant en àmbit urbà (3) com en interurbà (9).

Al Pirineu els accidents amb animals representen la meitat del total i destaquen els senglars i els cabirols

D’altra banda, l’augment de la població de senglars dels últims anys a les comarques lleidatanes ha disparat el nombre d’accidents de trànsit provocats per animals a la via. Les dades parlen per si soles i mostren que aquesta mena de sinistres s’han més que triplicat durant els últims sis anys, que han passat de 207 el 2010 a 730 el 2016, dos al dia. Així ho van explicar els dos caps de trànsit dels Mossos d’Esquadra de Ponent, Jordi Batista, i del Pirineu, Albert Cela. Segons va explicar Batista, el 23,4% dels accidents de trànsit que es registren a la regió policial de Ponent són provocats per senglars, amb alguns repunts en funció dels mesos de l’any. El novembre passat, els Mossos van atendre 93 incidents d’aquest tipus. La majoria, segons Batista, se salden amb danys materials i ferits lleus. Per la seua banda, Cela va afirmar que al Pirineu els accidents amb animals representen el 50% del total i va destacar la presència de senglars i cabirols.

Imatge del 2009 d’un senglar abatut per urbans després d’aparèixer malferit a prop de Pardinyes.

Imatge del 2009 d’un senglar abatut per urbans després d’aparèixer malferit a prop de Pardinyes.

tracking