SEGRE

FAUNA

Un furtiu mata l'últim voltor negre d'Alinyà i acaba amb el pla de reintroducció

Abatut a finals de l’any passat i els Agents Rurals obren una investigació per localitzar el caçador || El projecte de recuperació d’aquesta espècie, en canvi, segueix amb èxit a la serra de Boumort

Un furtiu mata l'últim voltor negre d'Alinyà i acaba amb el pla de reintroducció

Un furtiu mata l'últim voltor negre d'Alinyà i acaba amb el pla de reintroduccióGTB Alinyà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pla per reintroduir el voltor negre a la muntanya d’Alinyà (Alt Urgell) està en perill després que l’únic animal d’aquesta raça que vivia a la zona va ser abatut per un caçador furtiu a finals de l’any passat. Es deia Trasgu, tenia 6 anys i sobre ell requeien moltes de les expectatives que aquesta espècie criés a la zona prepirinenca d’Alinyà.

Els Agents Rurals mantenen oberta una investigació per localitzar l’autor del tret. Fonts del departament van explicar que estan portant a terme inspeccions i “controls de caçadors” per trobar amb l’autor del tret, que s’enfrontaria a “una causa penal d’un mínim de dos anys de presó”, segons van dir les mateixes fonts.

El Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (Grefa), que participa en l’assessorament i l’execució del projecte, no ha fet pública la mort fins ara per no entorpir la investigació que van obrir els Agents Rurals.

La hipòtesi de la mort va quedar confirmada després de la necròpsia del cadàver de l’animal al Centre de Fauna de Vallcalent. L’animal va ser localitzat per tècnics del Grefa i de la Muntanya d’Alinyà (Fundació Catalunya-la Pedrera), que van sospitar que alguna cosa no anava bé quan l’emissor de Trasgu indicava que l’au feia molt temps que estava quieta en un mateix punt, a més de 2.000 metres d’altitud, a Alinyà.

Des del Grefa denuncien que “aquesta mort ha acabat amb la més ferma possibilitat que el voltor negre es reproduís per fi a Alinyà”. I és que asseguren que Trasgu era l’únic exemplar que s’havia assentat després del seu trasllat l’any 2013, segons va indicar David Manzanera, tècnic de la Fundació Catalunya-la Pedrera.

En canvi, a la zona de Boumort (Pallars Jussà), la colònia de voltor negre no deixa de créixer i ja supera les deu parelles, mentre que a Alinyà encara no ha criat i totes les esperances estaven posades en el fet que Trasgu ho fes pròximament.

Des del 2005 s’han alliberat un total de 56 exemplars Des de l’any 2005 s’han introduït a Alinyà 28 parelles (56 exemplars) que han emigrat cap al sud de França, Aragó o la reserva de Boumort (Pallars Jussà). El pla per reintroduir voltors negres va finalitzar l’any 2016 i els experts consideren que la zona de Boumort i Alinyà forma un sol corredor dins dels hàbitats del voltor negre. Aquest exemplar mort era l’únic que tenia possibilitats de criar a la zona d’Alinyà.

L’exemplar que es va trobar mort a Alinyà. A la dreta, Trasgu al centre d’aclimatació d’Alinyà abans de ser alliberat.

L’exemplar que es va trobar mort a Alinyà. A la dreta, Trasgu al centre d’aclimatació d’Alinyà abans de ser alliberat.

tracking