SEGRE

Ponent encapçala la reducció de delictes a Catalunya, amb un descens del 7%

Baixen notablement els robatoris en domicilis, però augmenten les estafes i els abusos sexuals

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle; la directora de serveis territorials d’Interior a Lleida, Montserrat Meseguer, i l’intendent Josep Maria Estela han presentat aquest dijous el balanç de seguretat i activitat policial a la Regió Policial Ponent.

Albert Batlle ha volgut destacar la bona tasca policial que ha permès que Lleida sigui on percentualment han disminuït més els fets penals.

Així, els fets delictius a la Regió Policial Ponent (RPP) durant l’any 2016 han disminuït un 7,27% en relació al període anterior, essent la regió policial de tot Catalunya que presenta una major baixada. Tenint en compte els darrers cinc anys, la reducció és d’un 15,7% i es consolida la tendència a la baixa des de l’any 2012.

En relació a la taxa de fets penals per mil habitants, la Regió Policial Ponent presenta una taxa de 44,98 fets, que representa 17,92 punts per sota de la mitjana de Catalunya

Pel que fa a la distribució dels fets penals a Ponent, del total dels 16.362 fets coneguts, un 81% corresponen a delictes contra el patrimoni, un 16% a delictes contra les persones i un 4% a altres fets.

Disminueixen un 8,06% els delictes contra les persones

A Ponent durant l’any 2016 es van enregistrar 2.565 fets penals contra les persones. Comparat amb el fets coneguts del període anterior suposa una disminució del 8,06%.

De manera desglossada, al 2016 es va enregistrar un homicidi més que l’any 2015, passant de 2 a 3 fets (Clicar per veure: crim d’Albatàrrec, crim d’Alfarràs, crim de Bellpuig).

En aquests delictes totes les víctimes eren homes, i en dos dels casos la mort va ser arran una baralla mentre que l’altre cas es va produir per circumstàncies relacionades amb substàncies estupefaents. Cal destacar que tots tres homicidis ja s’han resolt i els culpables es troben ingressats preventivament a la presó.

D’altra banda, les temptatives d’homicidi també van augmentar passant de 6 a 8 fets.

Els casos d’agressió sexual van disminuir un 31,58% i els abusos sexuals van augmentar un 68,75%. L’augment d’aquestes denúncies podia ser la conseqüència d’una major conscienciació de la ciutadania en denunciar aquests fets penals així com el canvi de la normativa penal que amplia l’edat per mantenir relacions consentides fins als 16 anys, segons Batlle.

Els delictes de lesions es van reduir un 10,21% i les coaccions un 4,33%. Els casos de violència física o psíquica en l’àmbit familiar van disminuir un 5,26% però per contra van augmentar un 7,21% els casos de maltractaments en l’àmbit de la llar.

Els fets contra el patrimoni disminueixen un 7,47%

Durant el 2016 s’han comptabilitzat a Lleida un total de 13.211 fets contra el patrimoni. Aquesta xifra representa una disminució del 7,47% respecte l’any anterior.

La tipologia delictiva de robatoris amb força disminueix un 13%. En aquesta modalitat s’inclouen els robatoris a empreses (-25,33%) i també els robatoris a interior de domicili (-18,51%). Pel que fa als robatoris en domicilis la majoria es van perpetrar en primeres residències durant les franges horàries diürnes en les quals els habitatges estaven desocupats. Normalment, forçaven portes o finestres per tal d’accedir a l’interior i sostreure els objectes de valor.

També baixen un 11,68% els robatoris amb violència i/o intimidació. Concretament, el robatoris violents dins de domicili disminueixen un 56,25%, en establiments públics un 24,59%, i en espais públics, un 13,69%.

L’única modalitat que puja entre aquests fets delictius són les estafes, que repunten un 5,71%. Val a dir que la gran majoria d’aquestes es produeixen per mitjà de l’ús de les noves tecnologies.

El món rural consolida la reducció de fets delictius

A la regió policial de Ponent el nombre de fets relacionats amb el metall durant el 2016 han estat un 60,6% inferior a l’any 2013, que va ser quan va repuntar amb força aquesta modalitat delictiva. El 2015 van haver-hi 903 fets mentre el 2016 han baixat als 581 fets.

Actualment les empreses més afectades per aquesta modalitat de furts, danys i robatoris amb força són les que depenen de grans xarxes de cablejat per desenvolupar la seua activitat i, de manera indirecta, els usuaris dels serveis afectats, ja sigui de telefonia, electricitat o ferroviari.

Els fets en el Món Rural disminueixen en nombre de casos, baixen un 12,2%, i també baixa el valor dels objectes sostrets. D’aquesta manera continua la clara tendència a la baixa iniciada l’any 2013.

Les principals víctimes dels fets a l’àmbit rural són els propietaris d’explotacions agrícoles i/o ramaderes, que van patir furts, danys o robatoris en instal·lacions de reg, magatzems agrícoles, masos i granges.

La roda de premsa del cap dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, aquest dijous a Lleida.

Ponent encapçala la reducció de delictes a Catalunya, amb un descens del 7%Magdalena Altisent

tracking