SEGRE

AIGÜES

Més de 30 municipis beuran aigua de Rialb el 2019 al firmar un gran pacte a Cervera

Representants de totes les institucions oficialitzen en un acte solemne l’acord per a la portada d’aigua després de 20 anys de reclamacions || El projecte i el consorci de gestió estaran enllestits en sis mesos

Rull va firmar el conveni per al gran pacte de l’aigua al paranimf de la Universitat de Cervera.

Rull va firmar el conveni per al gran pacte de l’aigua al paranimf de la Universitat de Cervera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de Territori, Josep Rull, va avançar aquest dijous a Cervera que les obres per a la portada d’aigua de Rialb començaran aquest mateix any i estaran certificades a finals del 2019. El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, va afegir a més que en un termini de 6 mesos s’haurà formalitzat la creació del consorci de gestió i s’haurà aprovat el projecte. Després entrarà en fase de licitació i la seua execució durarà 18 mesos.

Rull va presidir ahir la formalització de l’acord que permetrà portar aigua del pantà de Rialb (al riu Segre) a 32 municipis de quatre comarques. El projecte es reclama des de fa dos dècades i Rull va assenyalar que “aquest és un acte històric, un acord de país i de nació”.

El paranimf de la Universitat de Cervera va acollir la firma dels 32 alcaldes beneficiaris de la portada de Rialb en un acte molt sentit que en alguns moments, com en la intervenció de l’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Magí Trullols, va arribar a emocionar quan aquest va manifestar que “després de 12 anys de patir falta d’aigua potable als nostres municipis, amb aquesta firma aconseguim posar fi a aquesta vella i justa reivindicació, ja que un poble sense aigua és un poble sense futur”. Trullols va afegir que “aquest és el millor llegat que podem deixar a les nostres futures generacions, un poble amb aigua de qualitat per sempre”.

El president del consell de la Segarra, Xavier Casoliva, va assegurar que “després de llargues negociacions hem aconseguit el millor acord possible, còmode per a tots els pobles”.

L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va dir que aquest acord demostra que “la política serveix per donar millor qualitat de vida als veïns”. Royes va comparar l’acte de firma del pacte de l’aigua amb la cavalcada de l’aigua, una cerimònia simbòlica que servia per controlar l’aigua del riu Ondara i que apareix en uns documents de l’Arxiu Comarcal de Cervera del segle XV. Royes va entregar a tots els presents una reproducció del pergamí que mostra una imatge de la cavalcada de l’aigua a la ciutat.

L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, va indicar que es tracta d’un acord vital per al territori que permetrà garantir el futur dels nostres pobles. Si bé va reconèixer que “malgrat que els pobles implicats en el projecte partim de realitats i necessitats molt diferents, hem sabut trobar un punt de confluència”. El president de la Diputació, Joan Reñé, va assegurar que l’acord “garantirà la disponibilitat d’aigua potable de qualitat a aquest territori”.

Quant a l’oposició al projecte per part de la Plataforma en defensa de l’Ebre, Rull va defensar que “aquest acord no és l’inici de cap transvasament, de cap manera.” Va afegir que “estem parlant de 8 municipis de la Conca de Barberà i de dos de l’Anoia”, per als quals sí que hi ha aprovat un minitransvasament d’una mica més de 0,6 hectòmetres cúbics d’aigua a l’any des de la conca del Segre cap a les internes de Catalunya.

tracking