SEGRE

CAÇA SANITAT

Més de deu casos de triquinosi a Lleida i alerta per un nou cuc

La detecten en exemplars capturats a l’Alt Urgell i a l’Alta Ribagorça

Imatge d’arxiu d’una cacera de senglars.

Imatge d’arxiu d’una cacera de senglars.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Anàlisis a senglars abatuts a l’Alt Urgell i l’Alta Ribagorça han revelat almenys una desena de casos de triquinosi des del mes de gener passat. Així consta en una circular elaborada aquest mes pel departament de Salut dirigida als caçadors, i que la Federació de Caça de Lleida ha distribuït entre associacions i clubs. El document cita l’aparició de larves de triquina en exemplars del Pont de Suert, Vilaller, Ribera d’Urgellet, Cabó, Montferrer i Castellbò, la Vansa i Fórnols, Coll de Nargó i Organyà. Així mateix, alerta sobre el descobriment d’un senglar a Catalunya infectat amb una espècie d’aquest cuc parasitari “mai detectada fins ara a tot l’Estat”: la Trichinella pseudospirallis.

Salut adverteix en la circular que aquesta nova varietat no es pot detectar amb un triquinoscopi (un microscopi d’ús veterinari adaptat per descobrir larves de triquina), per la qual cosa “desaconsella totalment” aquest tipus d’anàlisis i recomana altres alternatives més fiables.

Aquests nous casos arriben quan, el 2016, se’n van detectar 47 en el conjunt de Catalunya (vegeu SEGRE del 18 de febrer). Els últims casos a Lleida han aflorat arran d’anàlisis d’exemplars fora de Catalunya, per part d’empreses que comercialitzen carn de caça procedent del Pirineu. Aquests exàmens són obligatoris abans de vendre carn d’espècies cinegètiques per a consum humà (vegeu el desglossament).

El Govern prepara noves mesures de seguretat i exigeix seguir les vigents? La Federació de Caça de Lleida ha instat els seus membres a seguir les normes de Salut sobre consum de carn de caça. La circular recorda que els controls sanitaris són obligatoris quan es ven la carn i els recomana per a la que es destina a l’autoconsum. S’ha de recordar que la Generalitat prohibirà en la nova ordre de vedes abandonar cadàvers d’animals abatuts per evitar que la triquinosi i altres malalties es propaguin. Així mateix, preveu facilitar la creació d’escorxadors locals que compleixin les normes sanitàries.

tracking