SEGRE

ENERGIA

Clam contra els talls de llum a Lleida i el Govern indaga si hi va haver negligència

Endesa rebutja falta d’inversió i defensa la seua actuació davant del temporal de neu

Càrrecs d’ERC i edils republicans de 46 municipis, ahir en la firma del manifest de Montoliu.

Càrrecs d’ERC i edils republicans de 46 municipis, ahir en la firma del manifest de Montoliu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat investiga els talls de llum en 50 pobles arran del temporal del cap de setmana passat per determinar si Endesa va incórrer en responsabilitats. L’expedient informatiu arriba mentre creix el clam per reclamar un subministrament de qualitat a través dels consells, la Diputació i ERC. La companyia defensa la seua actuació.

La direcció general d’Indústria de la Generalitat investiga els talls de llum durant el temporal de neu del cap de setmana passat, que van afectar mig centenar de pobles de Lleida entre divendres a la nit i diumenge a la tarda i que, en alguns casos, van durar fins a 39 hores. Així ho va confirmar ahir el departament d’Empresa, que va precisar que recolliran informació per determinar si Endesa va incórrer en responsabilitats que puguin ser objecte de sanció. L’obertura d’aquest expedient informatiu arriba mentre creix el clam a les comarques lleidatanes contra interrupcions del subministrament que consideren fruit d’una xarxa elèctrica envellida i d’un manteniment insuficient. La companyia, per la seua part, ho rebutja.

Les queixes des del territori van començar a articular-se ahir en tres fronts. En primer lloc, els consells de l’Urgell i les Garrigues van començar a obtenir informes dels talls a les dos comarques, per exposar les seues queixes en la reunió prevista per divendres al consell de la Noguera amb representants d’Endesa i la Generalitat. És una trobada acordada abans de les avaries del cap de setmana passat i que inicialment tenia com a únic objectiu abordar els microtalls, freqüents en aquestes tres comarques, el Segrià i el Pla.

En segon lloc, la Diputació reunirà demà els portaveus dels grups polítics (PDeCAT, ERC, PSC, PP, C’s, CUP i UA) per acordar un posicionament de suport a les reivindicacions dels consells. El tercer front el formen els 46 representants d’ERC del pla i del Pirineu que van firmar a la Guàrdia Lada (Montoliu de Segarra) un manifest per reclamar un subministrament de qualitat. Per a això, exigeixen una auditoria per avaluar l’estat de la xarxa elèctrica i un pla d’inversions i de manteniment. El president del consell de la Segarra, Xavier Casoliva, va valorar que els talls evidencien “una estratègia de falta d’inversió a la xarxa catalana” que ocasiona talls. ERC portarà aquesta reivindicació al Congrés.

Per la seua part, Endesa va rebutjar ahir que els talls fossin resultat de falta d’inversió i va atribuir les apagades a les condicions inusuals del temporal, amb neu humida que es va adherir a les línies pel fred i el vent i va propiciar la ruptura de cables. La companyia va defensar també la seua actuació per restablir el subministrament (tot i que en molts casos es van superar les 15 hores sense llum a l’any que, tret de força major, fixa la llei com a límit en nuclis rurals). Va recordar que va desplegar 3 helicòpters, 32 generadors i 241 persones i va al·legar que el gran nombre d’avaries disperses va dificultar les reparacions. Quant als microtalls, els va atribuir a causes diferents. Les incidències es consideren resoltes des de diumenge, si bé el consell de les Garrigues va apuntar ahir a noves interrupcions al llarg del dia.

El pes de la neu trenca branques d’ametllers a Isona i Conca Dellà L’efecte del temporal de neu ha causat estralls en ametllers d’Isona i Conca Dellà, amb la ruptura de branques, cosa que afectarà la producció de la pròxima campanya, segons va denunciar JARC-COAG, que reclama millores en el sistema d’assegurances agràries. Fonts del sindicat van advertir també danys similars, encara que de menor gravetat, en ametllers i oliveres de poblacions de la part alta de les Garrigues, com Bellaguarda, Juncosa, la Granadella, els Torms, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Castelldans o Juncosa, amb la caiguda fins i tot de malles antigranís.

Càrrecs d’ERC i edils republicans de 46 municipis, ahir en la firma del manifest de Montoliu.

Càrrecs d’ERC i edils republicans de 46 municipis, ahir en la firma del manifest de Montoliu.

tracking