SEGRE

ENERGIA

Lleida, al capdavant en apagades amb el doble de temps sense llum que la resta de Catalunya

Té les majors interrupcions del subministrament durant 5 anys consecutius, segons dades del ministeri d’Energia || La Generalitat rep ja queixes de 23 municipis afectats per apagades després de les nevades

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les comarques lleidatanes són les que més temps passen sense electricitat per apagades de tot Catalunya. Així es desprèn de les estadístiques sobre continuïtat del subministrament elèctric del ministeri d’Energia, que situen Lleida al capdavant dels talls de llum durant cinc anys consecutius, entre el 2011 i el 2015. En aquest últim, les interrupcions es van estimar en una mitjana de dos hores i 48 minuts, la qual cosa gairebé dobla les de Girona, Barcelona i Tarragona juntes, amb una hora i 36 minuts entre totes. Les crítiques per la qualitat d’aquest servei s’han revifat després de les apagades pel temporal del passat cap de setmana, que es van estendre a mig centenar de pobles i van arribar a durar 39 hores. Estat i Generalitat avaluen la qualitat del servei elèctric amb l’índex TIEPI, que mesura el temps d’interrupció del subministrament en relació amb la potència instal·lada i del nombre d’abonats.

A Lleida, la mitjana sense llum per usuari a l’any oscil·la entre gairebé dos hores i més de vuit. Aquesta última xifra, la màxima registrada, correspon al 2013, quan les riuades van ocasionar apagades massives. Les estadístiques entre el 2011 i el 2015 apunten que la durada dels talls a Lleida va a més i es distancia de la resta de províncies catalanes. Davant d’aquestes, les primeres dades del 2016 apunten a una millora, si bé són provisionals. Per la seua part, el departament d’Empresa va rebre dels consells de l’Urgell i les Garrigues les primeres denúncies per apagades el cap de setmana. El primer apunta incidències en 13 municipis i destaca les dels Omells de na Gaia, Vallbona, Rocallaura, Rocafort i Llorens, amb més de 39 hores sense llum. Una avaluació econòmica dels danys s’haurà de presentar avui en el consell d’alcaldes, informa Segre Tàrrega.

Les Garrigues va informar de talls en 11 municipis que van arribar a 38 hores i va assenyalar que ahir mateix hi va haver noves apagades a Juneda. Només aquestes dos comarques sumen 23 municipis afectats, davant les estimacions inicials que apuntaven a 22 a tota la província. Altres consells, com el del Pallars Jussà i el de la Segarra, preparen ja els seus propis informes. ERC va presentar a la conselleria el manifest de Montoliu de Segarra per exigir un subministrament de qualitat. L’alcalde del municipi, Vicenç Roig, va destacar el “greu impacte humà” dels talls de llum. Els portaveus de la Diputació es reuneixen avui per acordar una posició comuna de suport als municipis.

ERC va presentar ahir el Manifest de Montoliu de Lleida al delegat d’Empresa a Lleida, Ramon Alturo.

ERC va presentar ahir el Manifest de Montoliu de Lleida al delegat d’Empresa a Lleida, Ramon Alturo.

tracking