SEGRE

SUCCESSOS

Catorze ciclistes han mort des del 2010 en accident a les carreteres lleidatanes

Dos sinistres van ser múltiples, a Soses el 2015 i a Vallfogona de Balaguer el 2012

Un moment de l’homenatge a Jeroni Ros per part de familiars i amics a l’L-310.

Un moment de l’homenatge a Jeroni Ros per part de familiars i amics a l’L-310.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les carreteres lleidatanes han segat la vida en els últims set anys de catorze ciclistes, que han mort atropellats per vehicles. Dos d’aquests sinistres van ser múltiples, amb dos víctimes a Soses el 2015 i el mateix nombre a Vallfogona de Balaguer el 2012. Clubs i entitats reclamen penes més dures i que es compleixi la distància de seguretat.

Catorze ciclistes han perdut la vida en accidents ocorreguts a les carreteres lleidatanes des del 2010. L’últim sinistre d’aquesta llista negra va tenir lloc el passat dia 11 de març, quan va morir un veí d’Agramunt, a qui ahir van recordar amb una marxa, en una col·lisió amb un camió a la carretera L-310, a Concabella. Això després d’un any, el 2016, en el qual no es va registrar cap accident mortal amb un ciclista implicat. Especialment tràgics van ser els anys 2013 i 2015, amb tres d’aquests esportistes morts en cada un. En aquest últim, va tenir lloc un dels sinistres que més es recorda, el que va costar la vida a dos ciclistes de Seròs després que un conductor ebri i que va fugir arrossegués el grup de quatre amb què circulaven per una carretera a Soses. Va ser detingut i Fiscalia li demana set anys de presó i una indemnització de més de 400.000 euros. També va arribar a judici la mort de dos ciclistes veïns de Balaguer atropellats el febrer del 2012 per un cotxe a la C-13, a Vallfogona de Balaguer. El conductor va ser condemnat a la pena de multa de 1.080 euros i la prohibició de conduir durant tres anys.

Aquestes catorze morts són, sens dubte, una xifra tràgica i elevadíssima per als clubs i les associacions de ciclistes de les comarques lleidatanes. I és que són centenars els aficionats que, sobretot els caps de setmana, prenen les carreteres de la província per practicar aquest esport. Per això, no s’han cansat de demanar als conductors que respectin els ciclistes i que compleixin la distància de seguretat d’un metre i mig que marca la normativa i, a les autoritats, que hi hagi més carreteres senyalitzades com a prioritàries per a ciclistes. També han reclamat penes més dures i sancions exemplars als conductors imprudents per evitar que es continuïn produint morts a les carreteres.

Emotiu homenatge al ciclista atropellat a Concabella Més de 350 persones, la majoria ciclistes, van participar aquest diumenge en l’acte d’homenatge a Jeroni Ros Vilamajó, el ciclista d’Agramunt mort l’11 de març a l’L-310, a Concabella. L’acte, organitzat pel Club Ciclista Agramunt i al qual es van sumar familiars, amics i ciclistes, va ser molt emotiu. Els participants es van donar cita a les deu del matí a la plaça Fondandada d’Agramunt, on van tenir lloc uns breus parlaments del president del club, Jordi París, que va reivindicar “el dret dels ciclistes a poder circular per les carreteres, on som els més fràgils”, moment en què els seus companys van desplegar una pancarta en la qual es podia llegir “Compartir amb respecte és més segur” i hi apareixia la imatge d’un cotxe i unes bicis amb un “1,5 metres”, que és la separació lateral que almenys han de deixar els conductors respecte dels ciclistes. L’acte va seguir amb una pedalada fins al lloc de l’accident, a uns dotze quilòmetres de distància. Encapçalava la marxa el seu fill Xavier i membres del Club Ciclista d’Agramunt, seguits de companys d’altres clubs. Un dels moments més emotius va ser el descobriment d’un monòlit amb una roda de bicicleta en memòria de Ros, seguit d’un minut de silenci i la interpretació d’una peça musical. Els parlaments van ser a càrrec d’un amic, Josep M. Ortiz; de la seua mare, Maria Vilamajó, i de la seua esposa, Sara Miñarro, que va recordar que va perdre la vida “fent salut amb prudència”. Va acabar amb una adaptació d’El cant dels ocells per part de Carlitos Miñarro, el seu cunyat.

EL VÍDEO DE L'HOMENATGE, a SEGARRATV.cat

tracking