SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Querella de les famílies contra 11 alts càrrecs d'Agricultura pel doble assassinat d'Aspa

Els acusen d’un suposat delicte d’homicidi imprudent i d’un altre contra la seguretat dels treballadors || Entre els querellats hi ha la consellera, el secretari, una exsecretària i vuit responsables més

Ismael Rodríguez, el 24 de gener al participar en la reconstrucció del doble crim que va confessar.

Ismael Rodríguez, el 24 de gener al participar en la reconstrucció del doble crim que va confessar.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les famílies de Xavier Ribes i David Iglesias, els dos agents rurals lleidatans que van ser assassinats el passat 21 de gener a Aspa, van presentar aquest dilluns una querella criminal contra onze alts càrrecs del departament d’Agricultura de la Generalitat pels suposats delictes d’homicidi imprudent i contra la seguretat dels treballadors. Entre els querellats es troben la consellera d’Agricultura, el secretari i una exsecretària general del departament. Els querellants entenen que els responsables del departament d’Agricultura sabien que els agents rurals estaven desprotegits quan un caçador, Ismael Rodríguez, va disparar quatre trets que van causar la mort a l’acte d’Iglesias i Ribes. Les famílies dels dos rurals assassinats, representades per l’advocat Pau Simarro, creuen que les condicions en les quals els agents rurals duien a terme les seues tasques d’inspecció durant la temporada de caça eren insegures, i que l’administració tenia coneixement d’aquesta circumstància perquè les organitzacions professionals i sindicals ho havien denunciat en reiterades ocasions i havien exigit que es prenguessin mesures.

Es dóna la circumstància que la querella criminal presentada ahir als jutjats ha estat interposada alhora per les famílies (com a acusació particular) i per un sindicat (com a acció popular), representats pel mateix lletrat.

La querella ha estat interposada alhora per les famílies dels assassinats i per un sindicat

Els querellats són la consellera, Meritxell Serret; el secretari general del departament; el director de Serveis; la subdirectora general de Recursos Humans i Relacions Laborals; el cap de Serveis de Prevenció de Riscos Laborals; la directora general de Forests; el subdirector general d’Agents Rurals; l’Inspector en Cap d’Agents Rurals; la cap de Coordinació dels Agents Rurals; la que va ser subdirectora general de Recursos Humans, i la que va ser secretària general del departament.

Afegeix que el crim es podria haver evitat si els rurals haguessin disposat “de les mesures de protecció i intimidació necessàries, ja que el primer tret el va rebre un dels agents a la part toràcica, que hauria estat coberta per l’armilla, i el tercer agent armat hauria pogut intervenir”. D’altra banda, la querella també recull que els representants dels treballadors feia temps que alertaven que “acumulaven incidents amb amenaces i agressions rebudes” però l’administració no va actuar.

“Els crims s’haurien evitat amb les actuals mesures” La querella diu que “lamentablement ha calgut esperar que tingués lloc una desgràcia de greus conseqüències perquè el departament actués i decidís que les patrulles fossin de tres persones en comptes de dos, que les tres anessin amb armilles antibales i que un d’ells anés armat”. Afegeix que el crim es podria haver evitat si els rurals haguessin disposat “de les mesures de protecció i intimidació necessàries, ja que el primer tret el va rebre un dels agents a la part toràcica, que hauria estat coberta per l’armilla, i el tercer agent armat hauria pogut intervenir”. D’altra banda, la querella també recull que els representants dels treballadors feia temps que alertaven que “acumulaven incidents amb amenaces i agressions rebudes” però l’administració no va actuar.

tracking