SEGRE

TRIBUNALS

Acusen un excapellà de l'Urgell d'estafar 100.000 euros a una anciana de Tàrrega

Serà jutjat la setmana que ve a Barcelona i la Fiscalia sol·licita cinc anys de presó

Carmen Arrondo té 81 anys i viu a la residència Hospital de Tàrrega.

Carmen Arrondo té 81 anys i viu a la residència Hospital de Tàrrega.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un exsacerdot de l’Urgell, E. T., serà jutjat dimecres vinent a Barcelona acusat d’apropiar-se 99.800 euros d’una anciana de 81 anys de Tàrrega i que pateix Alzheimer. L’home, que va ser el seu tutor, l’hauria deixat sense estalvis. La Fiscalia sol·licita que sigui condemnat a cinc anys de presó per un delicte continuat d’apropiació.

L’Audiència Provincial de Barcelona jutjarà dimecres vinent E. T. M., un exsacerdot de l’Urgell acusat d’apropiar-se 99.800 euros de Carmen Arrondo, una anciana de Tàrrega de 81 anys de la qual va ser el tutor durant diversos anys. La Fiscalia sol·licita per a ell una condemna de cinc anys de presó per un delicte continuat d’apropiació indeguda i una indemnització de 99.800 € per a la dona. L’anciana, que pateix Alzheimer, és usuària des de l’1 de juny del 2015 de la residència Hospital de la capital de l’Urgell. El cas es remunta al 2005, quan suposadament aconsellada pel processat, amic des de fa més de cinquanta anys (vegeu el desglossament central), va fer testament a favor d’ell davant de notari, alhora que el nomenava el seu tutor. Cinc anys més tard, el 24 de setembre del 2010, i pel que sembla també arran del seu consell, va vendre la casa que tenia a Tàrrega, amb la qual va obtenir 107.000 €. Va dipositar els diners en un compte corrent en el qual també cobrava la pensió i els titulars del qual eren ella i l’acusat. Des d’aleshores, suposadament s’hauria apropiat els seus diners. Estan acreditades un total de 179 transaccions de quantitats de 600, 1.000 i 1.500 euros, fins que el compte va quedar dos anys després amb tot just 60 euros. El fill de l’excapellà també hi està implicat.

L’anciana es va adonar del suposat desfalc al descobrir que s’havia quedat sense estalvis. Va demanar ajuda a un conegut de Tàrrega, Jaume Aligué, exempleat de banca, que després d’estudiar els extractes bancaris la va alertar que havia estat víctima d’una estafa. Aligué va posar els fets en coneixement dels familiars de la dona, que resideixen a Fustiñana (Navarra), la seua població natal. El desig de la dona era anar-se’n a viure a aquesta localitat per passar-hi els seus últims anys i en el futur ser enterrada al costat dels seus pares i els seus dos germans, carmelites descalços. Finalment, Aligué va ser designat el seu tutor el 2015 d’acord amb la voluntat expressada pels germans. Va aconseguir una plaça a la residència Hospital de Tàrrega amb l’ajuda de la Generalitat.

Es van conèixer als anys 60 quan ella era carmelita i ell, rector

La relació entre Carmen Arrondo i l’acusat es remunta a mitjans de la dècada dels anys 60. La dona era religiosa, concretament carmelita missionera a l’hospital de Tàrrega, mentre que ell va ser ordenat presbíter a la capital de l’Urgell el 25 de juliol de l’any 1964 i el bisbat de Solsona el va designar vicari de la parròquia d’aquesta mateixa localitat, de manera que va fixar la seua residència a l’hospital. Allà es van conèixer i van forjar una amistat, segons expliquen a aquest diari fonts properes a l’afectada. Els dos van acabar penjant els hàbits a mitjans dels anys 70. Carmen Arrondo es va traslladar a viure a Barcelona, on va treballar com a infermera fins a la seua jubilació l’any 2001, moment en què va decidir que volia tornar a Tàrrega. Per la seua part, E. T. es va casar a la capital de l’Urgell, encara que se’n va anar a viure a Barcelona.

Anys després, el 2005, l’excapellà va aconsellar a la dona que vengués la casa de Tàrrega i que posés els estalvis en una llibreta a la qual aquest tingués accés, a canvi que ella podria tornar a Barcelona amb la falsa promesa de comprar-li un habitatge i atendre-la, segons aquestes mateixes fonts. La dona va vendre la casa i es va traslladar a la capital catalana però, en lloc de trobar-li una vivenda, l’hauria internat en una residència tutelada per la Generalitat de Catalunya, segons aquestes mateixes fonts. La dona va poder tornar a Tàrrega l’any 2015 a la residència on precisament va ser destinada el 1960, quan només tenia 24 anys i on va conèixer l’excapellà.

Detinguda una dona a Barcelona en un cas similar Els Mossos han detingut una dona de 29 anys i nacionalitat argentina per presumptament estafar més de 98.000 euros a una anciana de 81 anys i malalta d’Alzheimer a la qual cuidava. La investigació va començar quan els familiars de la víctima van denunciar la cuidadora després d’haver detectat la desviació d’una gran quantitat de diners. La treballadora es va guanyar la confiança de l’anciana encarregant-se de diverses tasques, amb la qual cosa també va poder tenir accés a la seua llibreta i targetes bancàries, i el 2012 va començar a retirar diners de la víctima que traspassava al seu propi compte.

Carmen Arrondo té 81 anys i viu a la residència Hospital de Tàrrega.

Carmen Arrondo té 81 anys i viu a la residència Hospital de Tàrrega.X. SANTESMASSES

tracking