SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Ciutadilla aconsegueix que el bisbe cedeixi l’abadia a canvi de restaurar-la

Projecta rehabilitar-la per instal·lar-hi un arxiu, una biblioteca i altres equipaments || Podrà fer servir l’immoble per a usos públics durant trenta anys

L’edifici de l’abadia de Ciutadilla, propietat de l’arquebisbat de Tarragona.

L’edifici de l’abadia de Ciutadilla, propietat de l’arquebisbat de Tarragona.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ciutadilla restaurarà l’edifici de l’abadia, que és propietat de l’arquebisbat de Tarragona, i a canvi podrà utilitzar-lo durant trenta anys per acollir serveis i equipaments municipals. Així ho preveu l’acord, que atorga al consistori un termini de vuit anys per reparar desperfectes de la façana, reformar la planta baixa i instal·lar serveis bàsics com subministrament d’aigua i llum a la superior. Aquest immoble, que va ser la seu de l’antic Teleclub del poble, acollirà a la planta baixa l’arxiu municipal, una biblioteca, una sala d’exposicions i un espai polivalent a disposició de les entitats de la localitat.

L’alcalde, Òscar Martínez, va expressar la seua satisfacció davant d’un acord que permet “preservar una part del nostre patrimoni”.

La cessió de l’immoble de l’arquebisbat, va afegir Martínez, farà possible “dignificar l’arxiu i la memòria del poble en un espai condicionat, que facilitarà la consulta de documents i l’elaboració de treballs d’investigació”. En aquest sentit, Martínez va recordar que aquest acord arriba des d’un llarg període de negociacions que va iniciar l’etapa l’any 2010.

El primer edil va explicar que la firma del conveni és el primer pas per començar a buscar fons per a l’adequació de l’edifici. Malgrat que el projecte encara no està elaborat, el consistori pretén traslladar a la planta baixa de l’immoble l’arxiu municipal (ara es troba a l’Arxiu Comarcal de Tàrrega) i el llegat de la família Casa Valls, emmagatzemat a la casa consistorial; habilitar una sala de lectura i de consulta, i finalment un espai per a les entitats. Això últim “és una necessitat creixent, ja que ara vuit entitats comparteixen una sala de només nou metres quadrats a l’ajuntament”, va indicar Martínez.

La planta baixa de l’edifici de l’abadia, al carrer Sant Isidre número 10, està formada per dos sales amb grans arcades gòtiques, de 90 i 65 metres quadrats cada una.

Al llarg de la dècada dels anys noranta, la parròquia ja va cedir al grup de joves de Ciutadilla l’edifici per portar-hi a terme les seues activitats.

Amb el pas dels anys, la planta superior es va deteriorar i l’immoble va acabar per quedar tancat.

tracking