SEGRE

MEDI AMBIENT ENCLAVAMENTS

Sant Llorenç de Montgai demana més control a les zones protegides per l’allau de turistes

Més de 60.000 durant l’any passat atrets per les activitats de naturalesa, esportives, culturals i de lleure || És reserva de la fauna i espai d’interès des dels noranta, per la qual cosa depenen del Govern

Senyals informatius

Senyals informatiusJ.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’allau de visitants que cada any arriba a Sant Llorenç de Montgai i que el 2016 va superar els 60.000 ha obligat aquest agregat i l’ajuntament de Camarasa a reclamar a la Generalitat més regulació de les zones protegides ja que els abocaments, concentració d’escombraries o incendis com el del passat dia 16 que va cremar quatre hectàrees pròximes a l’embassament (vegeu SEGRE del 17) els estan perjudicant. Així ho va assegurar ahir el responsable municipal d’aquest nucli, Jordi Ruiz, que va assegurar que en els últims dos anys han enviat diverses reclamacions al Govern perquè prenguin mesures i també es va exposar aquesta situació al conseller de Territori, Josep Rull, en la seua visita del març a la Noguera.

El pantà de Sant Llorenç de Montgai és Reserva Natural de la Fauna Salvatge des del 1990 i els voltants també estan dins dels Espais d’Interès Natural (PEIN) des dels primers anys de la dècada dels noranta. Les múltiples oportunitats que ara ofereix per fer activitats esportives com el piragüisme, l’escalada, natació, senderisme, carreres ciclistes i atlètiques, entre d’altres, el fan escenari de nombroses competicions.

Des del consistori asseguren que se senten desbordats davant d’aquesta nova situació

De fet, l’ajuntament cobra una taxa d’un euro a cada participant (vegeu el desglossament). També és una zona de pesca i observació d’aus que atreu gran quantitat d’aficionats a l’ornitologia francesos, holandesos i alemanys, compta amb importants assentaments paleontològics i romans, zones d’interès arqueològic i geològic i una gran quantitat d’estructures bèl·liques de la Guerra Civil. Però, a més, cada vegada atreu més persones com a lloc de lleure els cap de setmana. “Això fa que estiguem desbordats i ens sentim desprotegits ja que cada cap de setmana són assídues les onades de visitants”, va indicar Ruiz.

“Tanmateix, no podem prendre mesures perquè es tracta d’una àrea protegida que competeix a la Generalitat i no es pot actuar sense el seu permís, de manera que no serveix de res una normativa municipal”, va ressenyar. En aquest sentit, es demana del Govern la mateixa sensibilització que es té amb la protecció forestal.

“Volem viure del turisme, però d’una forma ordenada i reglada que impliqui respecte a l’entorn i que el turisme natural no es contraposi a l’esportiu ni al cultural. L’actual regulació és insuficient perquè el turisme ha canviat en els últims vint anys i ofereix moltes més alternatives que la naturalesa”, va remarcar.

Senyals informatius i papereres gràcies a l’ecotaxaEl regidor responsable de Sant Llorenç al consistori de Camarasa, Jordi Ruiz, va indicar que gràcies a l’ecotaxa d’1 euro que es cobra des del 2016 a cada esportista que va a una competició o els 100 euros per rodatges publicitaris s’han pogut col·locar papereres i indicadors en llocs puntuals i de molt públic. Ruiz va indicar que un altre dels punts que es volen negociar amb el Govern és la depuració de les aigües als petits pobles del municipi. Sant Llorenç preveu ser Entitat Local Descentralitzada, malgrat que el procés està parat per la llei de Racionalització i Sostenibilitat d’Administració Local (LRSAL).

Senyals informatius

Senyals informatiusJ.R.

tracking