SEGRE

MEDI AMBIENT SERVEIS

Un altre recurs retarda per quart cop en dos anys la concessió de les 10 depuradores d'Aran

De l’empresa que actualment les gestiona, contra el procediment que les va adjudicar a una nova UTE el març passat || El contracte preveu 7,2 milions per fer-se càrrec de les instal·lacions fins a deu anys

Les aigües del pantà de Camarasa.

Les aigües del pantà de Camarasa.ÓSCAR MIRON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova concessió per gestionar les deu depuradores d’aigües residuals d’Aran haurà d’esperar fins a tres mesos més, arran d’un nou recurs que frena, per quarta vegada en més de dos anys, la resolució d’un concurs que el Conselh va iniciar el març del 2015. L’actual concessionària, Isolux, ha recorregut l’acord del ple que va atorgar al març l’adjudicació provisional a la UTE formada per Acsa, Agricultores de la Vega de Valencia i Depuración de Aguas del Mediterráneo per gestionar aquestes instal·lacions per 7,2 milions durant vuit anys, prorrogables a dos més. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va corroborar que un recurs d’Isolux al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic pot demorar fins a tres mesos l’adjudicació definitiva del contracte de les depuradores. L’actual concessionària, que segueix al capdavant de les depuradores amb un contracte prorrogat des del 2013, havia optat al nou concurs i ja va presentar recursos davant de l’administració i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després de quedar exclosa del procés. La mesa de contractació va valorar que no complia el criteri de solvència econòmica que exigien les bases.

Als recursos d’aquesta empresa se sumen altres contratemps que han dilatat el concurs: des d’al·legacions de la Cambra Oficial de Contractistes fins a un error al valorar les ofertes que va obligar a anul·lar l’any passat una primera proposta per adjudicar el servei a una altra empresa licitadora (vegeu les claus). El ple del Conselh haurà de ratificar avui un informe sobre el nou recurs a l’adjudicació que inclou les dos depuradores de Canejan i les d’Arròs, Aubert, Bagergue, Bossòst, Escunhau-Casarilh, Les, Naut Aran i Vielha. D’altra banda, el ple també preveu ratificar la modificació de l’ordenança reguladora de l’accés motoritzat a la Ribèra del Joèu, a Artiga de Lin, que vetarà que els turistes circulin amb els seus vehicles entre l’aparcament i aquest espai natural en els mesos d’estiu.

Procés complicat

  • Al·legacions al plec. Al·legacions de la Cambra de Contractistes de Catalunya van obligar a allargar la recepció d’ofertes fins al maig del 2015.
  • Recurs davant del TSJC. Isolux queda exclosa de la licitació i recorre al TSJC, que resol en contra el juny del 2016. Al novembre, la mesa de contractació va proposar adjudicar a la Companyia General d’Aigües.
  • Error de càlcul i anul·lació. La proposta va ser fruit d’un error de càlcul que va obligar a anul·lar-la. El 29 de desembre es va proposar adjudicar a la UTE d’Acsa i dos empreses més. 

Aigües netes per al pantà de Sant Llorenç L’ajuntament de Camarasa ha sol·licitat a la Generalitat que instal·li depuradores al municipi, que no compta amb plantes de sanejament, ja que totes les aigües residuals del terme, pedanies i nuclis agregats van a parar a l’embassament de Sant Llorenç de Montgai. Segons l’alcaldessa, Eli Lizaso, el pantà és una reserva natural i zona d’interès natural, de manera que no pot continuar rebent tantes aigües residuals que, finalment, acabaran per perjudicar la qualitat de les aigües. S’ha de tenir en compte que és una àrea per la qual passen més de 60.000 turistes a l’any. D’altra banda, ha licitat un nou sistema de tractament de l’aigua potable a Sant Llorenç de Montgai per evitar que arribi tèrbola a les llars d’aquest nucli agregat cada vegada que hi ha una tempesta. L’objectiu és que no es repeteixin situacions com la que es va viure el 2015, quan es va haver de recórrer a cisternes durant diverses setmanes arran d’una rubinada que va fer que el grau de terbolesa fos tal que l’aigua no era apta per al consum.

tracking