SEGRE

RESIDUS

Andorra recicla per primera vegada l'orgànica i la traslladarà en un camió diari a l'Alt Urgell

Començarà la separació de la fracció en el cas dels grans productors després d’una prova pilot fallida el 2016 || Treu a concurs la gestió del residu i la seua ‘exportació’ a la planta de Benavarre

Imatge d’ahir de la planta de compostatge de Benavarre, a l’Alt Urgell.

Imatge d’ahir de la planta de compostatge de Benavarre, a l’Alt Urgell.CYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern d’Andorra portarà a la planta de compostatge de Benavarre, a l’Alt Urgell, al voltant de 600 tones de matèria orgànica durant aquest 2017. El conveni firmat al gener entre l’Agència de Residus de Catalunya i l’executiu andorrà preveu el trasllat des de Catalunya (principalment de l’Alt Urgell i de la Cerdanya) fins a Andorra de 10.000 tones anuals de residus per ser incinerats a la planta de la Comella. L’acord preveu també fórmules de reciprocitat i, en aquest sentit, Andorra posarà en marxa una prova pilot abans de l’estiu per traslladar la fracció orgànica dels seus residus fins a la planta de compostatge que gestiona la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet i que també tracta la matèria orgànica de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Després que Andorra descartés el 2016 el tractament de l’orgànica després d’una prova pilot a la parròquia del Pas de la Casa en la qual va utilitzar una màquina d’autocompostatge, ara serà la primera vegada que el país veí separi de forma continuada aquesta fracció i l’exporti i ho farà amb un programa dirigit als grans productors (principalment, centres comercials).

L’objectiu és, segons l’executiu d’Andorra, continuar “la implantació progressiva” del reciclatge al país, per la qual cosa, si els resultats són satisfactoris, l’obligació de reciclar aquesta fracció s’estendrà a la resta dels ciutadans. Precisament, el Govern d’Andorra va tancar divendres passat el termini per presentar ofertes al concurs per a la recollida i gestió de la matèria orgànica generada per aquest sector. L’adjudicatari serà l’encarregat de traslladar el residu fins a la planta de compostatge de l’Alt Urgell.

El govern veí pagarà el mateix per portar residus a l’abocador que els municipis de l’Alt Urgell

Fonts de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet van explicar aquest dimecres que el preu que pagarà Andorra per cada tona d’orgànica que entri a la planta de compostatge de Benavarre serà el mateix que abonen la resta de municipis que tracten allà aquesta fracció, que és de 62,66 euros. El president de l’entitat, Ricard Mateu, va firmar fa dos setmanes un acord amb Andorra per permetre a l’empresa encarregada de la recollida d’orgànica al país andorrà el trasllat del residu. La previsió és que el transport es dugui a terme diàriament, sense emmagatzemar material a l’altre costat de la frontera, per la qual cosa un camió creuarà previsiblement cada dia la frontera per transportar aquest residu fins a la planta de compostatge de l’Alt Urgell.

La Mancomunitat de l’Urgellet apuja el rebut 10 € fins a 80 per tona La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet ha aprovat la modificació de l’ordenança reguladora de la gestió de l’abocament de residus a les instal·lacions de la planta de tractament de Benavarre, a cavall dels municipis de la Seu d’Urgell i Montferrer i Castellbò. El preu per cada tona que entra a l’abocador passarà de 70 euros a 80 euros. L’increment, segons fonts de l’entitat, es deu a la pujada del cànon que la Generalitat cobra als municipis per cada tona de la fracció rebuig que entra als abocadors, que passa de 19,5 euros (per tona) el 2016 a 30 euros el 2017, segons la llei d’acompanyament dels pressupostos. Aquest increment porta al seu torn a pujades de la taxa d’escombraries en els ajuntaments. Per exemple, el consistori de la Seu va aprovar recentment incrementar en un 4,7% el rebut de les escombraries, que suposa un import de cinc euros més a l’any, fins als 115 euros.

tracking