SEGRE

AIGÜES SANEJAMENT

L’ACA eximeix 130 municipis de Lleida de pagar penalització al no tenir depuradora

Assumeix l’import que han de pagar al no estar connectats a una xarxa de sanejament, que ascendeix a 400.000 euros || Negocia amb el Govern compensacions per a la doble imposició del cànon de l’aigua

Foto d’arxiu de la depuradora d’Alcoletge, la construcció de la qual es va paralitzar i es reprendrà aviat.

Foto d’arxiu de la depuradora d’Alcoletge, la construcció de la qual es va paralitzar i es reprendrà aviat.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) pagarà aquest any al voltant de 400.000 euros per compte dels ajuntaments situats a la conca catalana de l’Ebre (pràcticament tots els de Lleida i també alguns de Tarragona), que actualment han d’assumir cada any una penalització al no estar connectats a cap depuradora i no sanejar les aigües residuals. A Lleida, 132 dels 231 municipis no tenen sistema de depuració i els altres 99 estan connectats a una xarxa de sanejament (un 42%, encara que cobreixen més del 75% de la població). L’ACA ha inclòs en la llei de mesures d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat una disposició addicional per assumir aquests recàrrecs, la qual cosa a la pràctica suposa eximir els 132 ajuntaments de Lleida del pagament d’aquesta penalització. Per fer-ho, estima que haurà d’abonar a les arques municipals d’aquests ajuntaments al voltant de 400.000 euros, la qual cosa implica una mitjana de 3.000 euros per cada municipi, si no s’hi inclouen municipis de Tarragona.

Diversos consistoris consultats van coincidir que els imports d’aquesta penalització, que consideren injusta, oscil·len entre els 1.000 i els 3.000 euros. L’ACA ha pres aquesta mesura després de reiterades reclamacions dels consistoris, que no es consideren responsables que les obres de sanejament s’hagin paralitzat en bona mesura des de l’inici de la crisi. En els últims anys, s’han estrenat molt poques depuradores a Lleida, encara que s’ha fet quan la pràctica totalitat dels municipis de més de 2.000 habitants ja estan connectats a una xarxa de depuració. El bloqueig del pla de sanejament es deu bàsicament a la falta de recursos de la Generalitat.

Serà la pròxima depuradora a afegir-se a la xarxa de tractament d’aigües a les comarques de Lleida

Fonts de l’organisme de conca català van assegurar que aquestes atribucions als fons locals per pagar el recàrrec del cànon es portaran a terme mentre no s’executin les obres de sanejament pendents.

Els municipis de la conca catalana de l’Ebre que sí que estan connectats a una xarxa de sanejament tenen un coeficient reductor del cànon del 0,5, mentre que els que no ho estan l’han de multiplicar per 2,5, la qual cosa els incrementa la factura de l’Agència als ajuntaments.

D’altra banda, l’ACA negocia amb la Confederació de l’Ebre i el ministeri d’Agricultura una solució per evitar la doble imposició que suposa per als municipis de Lleida (zona de l’Ebre) pagar el cànon de control d’abocaments (CHE) i el de sanejament (ACA).

tracking