SEGRE

INFRAESTRUCTURES

Inversió de 3,4 milions a la Bonaigua per assegurar el pas del Sobirà a Aran a l'hivern

Mesures antiallaus per augmentar la seguretat de la C-28 en el tram de la variant dels Avets || Els treballs han estat adjudicats a l’UTE Geotalud i Romero Polo i han d’estar enllestits d’aquí a vuit mesos

Imatge d’arxiu del port de la Bonaigua l’hivern passat.

Imatge d’arxiu del port de la Bonaigua l’hivern passat.MANU MOGA

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha adjudicat a l’UTE Geotalud i Romero Polo per 3,4 milions d’euros la implantació de barreres antiallaus a la zona del Cap de Comials (port de la Bonaigua), que incideix sobre un tram de la C-28 a la variant dels Avets, al terme municipal d’Alt Àneu. S’instal·laran fins a cinc zones d’antiallaus, amb diferents barreres de quatre metres d’alçada i els treballs tindran un termini de vuit mesos.

L’actuació s’iniciarà ben aviat quan les condicions meteorològiques siguin més favorables, ja que actualment encara hi ha neu acumulada a la zona, va explicar l’alcaldessa d’Alt Àneu, Laura Arraut. La primera edil va assegurar que el departament de Territori finalment ha optat tècnicament per les barreres antiallaus davant les viseres que s’han instal·lat en altres trams de la via.

Aquesta actuació permetrà accedir a les pistes de Baqueira durant tot l’hivern des de la Peülla

Aquesta actuació assegura i garanteix l’accés a les pistes de Baqueira des de la Peülla a les Valls d’Àneu, sense ser necessari anar fins a la Val d’Aran per anar a esquiar a pistes durant tot l’hivern. Aquestes mesures de seguretat han estat molt reivindicades pel territori durant anys ja que són molts els dies que queda tancat aquest tram del port a l’hivern, no per la neu, sinó per l’alt perill d’allaus. Així mateix, l’alcaldessa va apuntar que la C-28 és un accés prioritari i més ràpid a Aran i França des de Barcelona, sense passar per la Ribagorça, “per la qual cosa qualsevol actuació de millora és imprescindible”.

Per la seua part, el representant del sector turístic a les Valls d’Àneu, Carlos Cortina, va assenyalar també la importància d’aquests treballs “perquè reduiran al màxim el perill d’allaus a la via i asseguraran l’accés fins al remuntador de la Peülla, i una solució als constants tancaments del port a la primavera i a l’hivern”, va dir. Aquestes obres s’inclouen en la inversió anunciada fa un any pel Govern de vuit milions d’euros repartits en tres anys des del 2017 fins al 2019, per fer més segura la C-28 des del Cap del Port de la Bonaigua fins a Tredòs (quatre quilòmetres), a Naut Aran, que preveu ampliar l’ample de la C-28 per reduir la perillositat de la via.

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va apuntar que aquest any s’instal·larà també una visera en el tram de Baqueira a Tonyon a Aran, el 2018 més antiallaus i el 2019 s’abordarà la millora de la via. Barrera va indiciar que aquest projecte de 3,4 milions afavoreix els projectes de Baqueira per ampliar les seues instal·lacions i domini esquiable a Alt Àneu.

Apunts

  • Projecte per millorar l’accés als nuclis. El projecte de la Generalitat per a les comarques del Pirineu contempla també una inversió d’1,2 milions per millorar l’accessibilitat als nuclis de muntanya. De fet, el conseller de Territori, Josep Rull, es va comprometre a prioritzar els accessos a nuclis habitats més deteriorats per les inclemències meteorològiques. Tanmateix, aquesta actuació encara no ha estat adjudicada.
  • La C-28, una alternativa a la perillosa N-230. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va apuntar que una vegada finalitzada la instal·lació de sistemes de seguretat a la carretera C-28 quedarà pendent la reivindicació del túnel de la Bonaigua. “Una actuació que es dilatarà en el temps, encara que amb la millora de la C-28 la via guanyarà funcionalitat i més protagonisme que l’N-230, que presenta un gran índex de sinistralitat”, va dir el síndic. 
tracking