SEGRE

MEDI AMBIENT

Agricultura no recolza el projecte de Tracjusa, però tampoc s'hi oposarà

Serret diu que “seguirà el seu curs” si s’ajusta a la norma però “no és el nostre model”

Serret va visitar ahir la planta de purins d’Almenar.

Serret va visitar ahir la planta de purins d’Almenar.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte per reobrir la planta de purins de Tracjusa, a Juneda, no rebrà suport ni trobarà oposició per part del departament d’Agricultura. La consellera, Meritxell Serret, va afirmar aquest dimecres que “si té cabuda al marc legal seguirà el seu curs”, encara que va insistir que “no és el model” que promou la conselleria a l’incloure la gasificació de residus com a font d’energia per dessecar dejeccions. Durant una visita a la planta d’Almenar, Serret es va mostrar partidària d’una “economia circular dins del marc agrari” i va citar com a exemple la planta de biogàs d’aquest municipi.

Per a Serret, la planta d’Almenar “és un possible model per impulsar a nivell de país”, encara que va puntualitzar que, en qualsevol cas, atorga “el màxim valor a les iniciatives dels ramaders per guanyar sostenibilitat econòmica i ambiental”. D’altra banda, va apuntar que esperen iniciar abans de l’estiu el tràmit del nou decret de fertilització, que fixarà el nou marc legal sobre purins.

Per la seua part, l’agrupació de 160 ramaders de les Garrigues que impulsa la reobertura de Tracjusa prepara per al proper dia 19 la seua tractorada entre Juneda i Lleida per protestar, precisament, per la falta de suport per part del departament d’Agricultura. Una vegada a la capital del Segrià, preveuen manifestar-se davant de la seu de la conselleria. 

La recerca d’un nou equilibri econòmic per a la planta d’Almenar La tisorada de l’Estat a les renovables que va obligar a tancar les dos plantes de purins de Juneda, la d’Alcarràs i la de Miralcamp (l’única reoberta) va salvar la planta d’Almenar, encara que va pesar. Al tractar-se d’una instal·lació de biogàs, no requeria proveir-se de gas natural, fet que va contribuir a la seua superviviència malgrat la gran reducció de les primes per la venda d’electricitat. Els responsables van prolongar l’amortització de 10 a 17 anys i volen assolir l’equilibri econòmic amb la venda de fertilitzant ecològic i de qualitat.

tracking