SEGRE

'CAS ADIGSA'

El constructor que va confessar 'pessics' d'obres a Lleida apunta a CiU

Va rehabilitar 28 pisos de la Generalitat a Artesa, Lleida i Alfarràs amb contractes a dit i diu que ho va comunicar a Artur Mas || La resta d’imputats es declara culpable

Salguero (dreta) quan arribava ahir a l’Audiència de Barcelona.

Salguero (dreta) quan arribava ahir a l’Audiència de Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

José Antonio Salguero, contractista i únic acusat del cas Adigsa que no s’ha sumat al pacte amb la Fiscalia per evitar ingressar a la presó, va afirmar aqueste dimarts davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que els suposats pessics del 20% d’aquesta suposada trama corrupta eren per a CiU i que ho va advertir a l’expresident català Artur Mas i a l’exconseller Felip Puig.

El judici va començar aquest dimarts després de dotze anys d’instrucció per part de la Fiscalia Provincial de Barcelona, que va apreciar contractes manipulats, pressupostos inflats i comissions il·legals en obres de rehabilitació de pisos de protecció oficial de la Generalitat. D’aquests habitatges, que l’antiga empresa pública Adigsa va adquirir per destinar a lloguer social juvenil, 24 es troben a Artesa de Segre, tres a Lleida i un a Alfarràs, tots reformats per Salguero. Sis dels set acusats (el llavors conseller delegat d’Adigsa Josep Antoni Fondevila; el “tècnic extern” José María Penín; el responsable de la tramitació d’expedients de contractació, Jordi Huguet; l’encarregat d’adquirir pisos de segona mà, Xavier Sala, i els contractistes Jordi Honrubia i Ángel Egido), van signar un acord amb la Fiscalia en què reconeixen haver comès prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial, per la qual cosa hauran d’afrontar penes de multa, a més de tornar conjuntament 120.000 euros.

Evitarien així ingressar a la presó perquè se’ls rebaixa la condemna per dilacions indegudes, confessió i reparació del dany i perquè cap de les penes per cada delicte supera els dos anys de presó. L’advocat d’Huguet, Francesc Jufresa, va apuntar que l’acord significa que renuncien a la possibilitat de ser absolts per assegurar-se que no ingressaran a la presó.

Salguero, que va declarar com a acusat, es va desmarcar de l’acord perquè es considera víctima d’un “xantatge”, ja que, segons va denunciar, si no pagava la suposada mossegada, no li pagaven les obres de reparació. El fiscal li demana un any i mig de presó. Salguero va afirmar que va anar a la Fiscalia a denunciar els fets quan el llavors president, Pasqual Maragall, va parlar del 3%. El judici continuarà avui.

tracking