SEGRE

TRÀNSIT

Els conductors ebris reincidents, sense carnet si no els autoritza un metge

Se’ls retirarà la llicència si donen positiu en alcohol o drogues dos vegades en 2 anys

Imatge d’arxiu del dia de l’accident a Soses on van morir dos ciclistes atropellats per un conductor presumptament ebri el 2015.

Imatge d’arxiu del dia de l’accident a Soses on van morir dos ciclistes atropellats per un conductor presumptament ebri el 2015.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Trànsit retirarà el carnet als conductors que reincideixin en el consum d’alcohol o drogues al volant en un període de dos anys. Hauran de rebre tractament sanitari i no recuperaran la llicència si no ho autoritza un metge. Una mesura que arriba després dels últims atropellaments de ciclistes i que se sumarà a més controls durant els caps de setmana.

Després de l’atropellament de diversos ciclistes per conductors ebris, la Direcció General de Trànsit s’ha posat en marxa per implementar mesures que evitin aquest tipus de tragèdies i aquest dimarts va anunciar que retirarà el carnet a aquells conductors que siguin caçats dos o més vegades al volant en dos anys havent consumit alcohol o drogues. Per recuperar la llicència, aquests conductors necessitaran l’autorització d’un metge que descarti que pateixen dependència.

L’any passat els Mossos d’Esquadra van obrir diligències penals contra més de 300 conductors que van donar positiu en alcohol o substàncies estupefaents a les carreteres de Ponent i el Pirineu, la qual cosa representa prop de la meitat de tots els conductors imputats per infringir el Codi Penal.

Aquest dimarts mateix, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va explicar que una de les mesures contra la reincidència de conductors ebris o drogats serà retirar-los el carnet durant un temps. Per recuperar-lo, va afegir, seran remesos a les autoritats sanitàries perquè avaluïn si tenen un problema d’abús o dependència i rebran tractament. A més, sense l’autorització d’un metge, no podran obtenir la llicència.

Així mateix, Zoido va afirmar que també s’obriran procediments sancionadors per infracció a la normativa de trànsit si després d’haver-hi hagut un accident el jutge arxiva les actuacions per la via penal. Si hi ha possibilitat de continuar amb la via sancionadora administrativa, es farà perquè el conductor infractor no quedi impune.

Pel que fa als accidents on les víctimes són ciclistes, el ministre va recordar que ja s’han adoptat mesures per evitar la sinistralitat en aquest col·lectiu i que se n’aprovaran d’altres. Es preveu una presència més gran de les forces de seguretat a les vies secundàries els caps de setmana amb més afluència de ciclistes o l’augment dels controls d’alcohol i drogues els matins de dissabtes i diumenges.

En els últims set anys, un total de 14 ciclistes han mort a les carreteres lleidatanes. Dos sinistres van ser múltiples, a Vallfogona de Balaguer el 2012 i a Soses, el 2015.

Les claus

  • Retirada per reincidència. La DGT entén com a reincidents aquells conductors que tinguin dos o més sancions per delictes d’alcohol i/o drogues en un període inferior a dos anys. D’aquesta manera, s’estima que poden tenir un problema d’abús o dependència a aquestes substàncies i per això han de ser avaluats i tractats en la forma prevista al reglament general de conductors.
  • Sancions administratives. L’administració iniciarà sancions administratives en aquells casos en els quals el jutge consideri que la infracció no és constitutiva de delicte.
  • Senyalització. Es potenciarà l’ús de l’aplicació de la DGT Comobity, que avisa amb anterioritat la resta dels usuaris de la presència de ciclistes en el seu recorregut. També se senyalitzaran les rutes més transitades per ciclistes. 

Unes reformes motivades per la lluita d’una viuda de la Seu La lluita d’Anna González segueix endavant malgrat que ella ja no apareix en públic per defensar la seua causa. Una lluita que va començar fa un any després que el seu marit, ciclista, morís atropellat per un camioner que va fugir. Aquesta veïna de la Seu va iniciar una recollida de firmes, que va aconseguir el suport de més de 200.000 persones, per impulsar un canvi del Codi Penal que tipifiqués com a delicte l’omissió del deure del socors en tots els casos, ja que ara només s’aplica si la víctima no ha mort en l’acte. La seua lluita ha aconseguit dos coses: el suport del ministre de Justícia, Rafael Catalá –que s’ha compromès a modificar la llei–, i que la mort del seu marit es jutgi per la via penal. La falta de resposta judicial també ha portat altres famílies destrossades per la mort d’un familiar a la carretera a mobilitzar-se a la recerca de justícia. És el cas de la de la jove de les Borges Blanques que va morir el mes d’octubre passat a la polèmica carretera N-240.

Imatge d’arxiu del dia de l’accident a Soses on van morir dos ciclistes atropellats per un conductor presumptament ebri el 2015.

Imatge d’arxiu del dia de l’accident a Soses on van morir dos ciclistes atropellats per un conductor presumptament ebri el 2015.SEGRE

tracking