SEGRE

INFRAESTRUCTURES

La UE rebaixa el límit a ajuts a aeroports regionals

Les inversions no hauran de passar pel filtre de la Comissió || El d’Alguaire i el de la Seu es beneficiarien d’aquest canvi

Vista de l’aeroport de Lleida-Alguaire.

Vista de l’aeroport de Lleida-Alguaire.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió Europea (CE) va aprovar aquest dimecres noves normes en matèria d’ajuts d’Estat que relaxen les condicions que han de complir els països membres per invertir fons públics en aeroports regionals sense necessitat que aquests ajuts siguin notificats a Brussel·les i que estiguin sotmeses a la seua supervisió. Aquesta mesura afecta directament els aeroports d’Alguaire i la Seu. L’any 2013, la Comissió Europea va anunciar la intenció de suprimir en deu anys tots els ajuts de les administracions a plataformes que fossin deficitàries (a Espanya, gairebé totes les de caràcter regional i les de la mida de l’aeroport de Lleida ho són).

La Comissió va anunciar el 2013 que pretenia acabar amb els ajuts públics a instal·lacions deficitàries

Les noves excepcions adoptades per l’executiu comunitari permetran destinar finançament públic per a la renovació i manteniment d’infraestructures d’aquells aeroports regionals amb un trànsit anual de fins a tres milions de passatgers sense haver de rebre el vistiplau de Brussel·les.

A la pràctica, el 95 per cent dels ajuts públics que concedeixen els països, aproximadament 28.000 milions d’euros anuals en inversions, no necessita ser notificat, de manera que la Comissió vol ara centrar els seus esforços a controlar aquest 5 per cent d’ajuts que poden ser problemàtics. La Comissió defensa que exerceixen un paper important per a les connexions regionals, i que dependrà de la regió decidir si volen gastar fons públics per donar suport a aquests petits aeroports.

No obstant, les inversions no podran ser concedides a aeroports que es trobin a la zona d’influència d’un altre aeroport i la infraestructura finançada haurà de ser operativa i no comptar amb una demanda superior a l’esperada. Una altra de les condicions de Brussel·les és que l’ajuda no podrà superar la quantitat necessària per desencadenar la inversió i només es permetrà cobrir un percentatge concret dels costos depenent de la mida de l’aeroport i la localització.

Alguaire rep uns 33.000 viatgers a l’any i Andorra-la Seu va tancar l’any passat amb 3.584 operacions.

tracking