SEGRE

Dos detinguts al Baix Cinca per retenir cinc persones en una casa amb finalitats laborals

Els arrestats oferien treball en unes condicions que posteriorment no es complien i una vegada a Espanya retiraven la documentació als treballadors

Una imatge de l'operació policial al Baix Cinca

Dos detinguts al Baix Cinca per retenir cinc persones en una casa amb finalitats laboralsGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació Yunkai, desenvolupada a la comarca del Baix Cinca, ha detingut dos persones per tràfic d’éssers humans amb finalitats laborals. Segons l’institut armat, els arrestats mantenien cinc persones en una casa al mig del camp, sense llum, ni aigua corrent i amb les finestres trencades.

La investigació es va iniciar el passat dia 19 de maig, quan la Guàrdia Civil d’Osca va rebre un avís en la que una persona informava que un familiar seu es trobava retingut contra la seua voluntat en una casa en el camp a la zona del Baix Cinca.

En aquell mateix moment membres de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Fraga i personal de la Guàrdia Civil de Candasnos van iniciar gestions per localitzar aquesta persona, tenint coneixement que es trobaria acompanyada d’unes altres quatre persones més. En total, estaven retinguts tres dones i dos homes, tots ells de nacionalitat romanesa, als quals se’ls havia ofert un treball a Espanya i a la seua arribada se’ls havia retirat la documentació amb l’escusa d’utilitzar-la per realitzar-los contractes de treball que efectivament es realitzaven amb empreses del sector agrícola.

Per justificar la seua identitat davant dels contractistes en el moment de percebre els xecs bancaris pels treballs realitzats, momentàniament els eren tornats els seus documents d’identitat per retirar l’efectiu a les entitats bancàries. A la sortida de les mateixes, li eren reclamades les oportunes comissions en concepte de suposades despeses per allotjament, transport i consecució dels treballs que suposaven el 50 % del total dels diners percebuts, sent-los retirats novament els seus document d’identificació.

Els suposats autors dels fets, un home i una dona de nacionalitat romanesa, mantenien sota amenaces els treballadors confinats en una casa de camp aïllada a la comarca del Baix Cinca, arribant a amenaçar-los de mort en intentar deixar les feines per a les quals havien estat contractats.

A última hora de la tarda del mateix dia 19 de maig es va aconseguir, gràcies a una aplicació de missatgeria mòbil, localitzar les tres dones a l’habitatge aïllat al mig del camp. Els agents els van indicar que a través d’aquesta aplicació podrien enviar-los la seua ubicació i així les trobarien, tot això amb la complicació que les víctimes no parlaven espanyol.

Les dones van informar que els dos homes s’havien dirigit a la localitat de Fraga amb intenció d’escapar-se, però a causa de la por que sentien per les represàlies que poguessin patir, no volien atansar-se al lloc de la Guàrdia Civil a formular denúncia.

Una vegada totes les víctimes es trobaven en dependències oficials de la Guàrdia Civil, es va realitzar un registre de l’habitatge on els mantenien aïllats, en pèssimes condicions d’habitabilitat, sense llum ni aigua corrent, localitzant a l’única habitació que estava tancada amb clau documentació comptable i quadrants amb anotacions de persones i quantitats de diners corresponents, així com nombrosa documentació personal, de la seguretat social, fotocòpies de documents personals, tots ells de persones de nacionalitat romanesa.

Una imatge de l'operació policial al Baix Cinca

Dos detinguts al Baix Cinca per retenir cinc persones en una casa amb finalitats laboralsGuàrdia Civil

tracking