SEGRE

TRIBUNALS

L'homicida de Bellpuig complirà la pena en un psiquiàtric penitenciari

Jaume Gabernet, de 85 anys, va acceptar ahir set anys de presó després de l’acord entre les parts || Va matar el gendre i ell mateix va avisar els Mossos del crim

Jaume Gabernet, ahir a l’Audiència de Lleida.

Jaume Gabernet, ahir a l’Audiència de Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida va formalitzar aquest dimarts la condemna de set anys de presó i sis més de llibertat vigilada per a Jaume Gabernet, l’empresari jubilat de Bellpuig de 85 anys que el 30 de març de l’any passat va matar a trets el gendre, de 60. El tribunal va segellar l’acord al qual van arribar Fiscalia, acusació particular i defensa, tal com va avançar SEGRE la setmana passada.

El condemnat complirà la pena en un centre psiquiàtric penitenciari, que podria ser la presó de Brians o Mas d’Enric de Tarragona, la qual cosa es decidirà en execució de sentència. Gabernet pateix un trastorn mental delirant de tipus persecutori, que precisament s’ha tingut en compte com a eximent perquè la pena no fos més alta. El veí de Bellpuig està empresonat preventivament des de l’abril de l’any passat al Centre Penitenciari Ponent.

L’home pateix un trastorn mental delirant de tipus persecutori i es troba intern a Ponent 

Gabernet, que aquest dimarts va reconèixer l’autoria del crim, ha estat condemnat a sis anys de presó per un delicte d’homicidi amb abús de superioritat i a un altre any per un delicte de tinença il·lícita d’armes. També se li ha aplicat l’atenuant molt qualificat de confessió. La seua advocada, Andrea Lombana, va explicar que “va ser ell que va trucar als serveis d’emergències per explicar que havia disparat al seu gendre”.

El crim va tenir lloc a mig matí del 30 de març del 2016, a l’interior d’una nau de l’empresa familiar Pretensats Gabernet, ubicada al polígon del Coscollar d’aquesta localitat de l’Urgell, al costat de l’N-II. Arran d’una baralla, el sogre va disparar diversos trets amb una pistola antiga al seu gendre, la qual cosa va provocar la mort de la víctima.

Ell mateix va confessar que havia matat l’home de 60 anys, Josep Aguiló, també veí de Bellpuig però natural del Palau d’Anglesola. Li va disparar quatre trets, un dels quals al cap, buidant el carregador d’una pistola que tenia des de feia anys del calibre 22, per a la qual no tenia llicència. Després de reconèixer aquest dimarts aquests fets, ha estat condemnat a una pena de set anys de presó per aquest crim.

Es converteix en el condemnat de més edat per un crim a Lleida Jaume Gabernet es va convertir aquest dimarts en el condemnat de més edat per un crim a Lleida. Aquest octogenari supera amb escreix altres casos, com el d’un veí de Guissona que el 2004, i quan comptava 68 anys, va ser condemnat a vint anys per assassinar la dona. Un altre cas similar, que encara es troba pendent de judici, és el del caçador de 75 anys de Sant Just Desvern acusat de matar el 18 de desembre del 2014 un veí de Santa Maria de Montmagastrell (Tàrrega). La Fiscalia sol·licita una condemna de tretze anys de presó, mentre que les acusacions l’eleven fins als vint anys. L’home va ser empresonat preventivament diversos mesos però després se’n va decretar la llibertat amb càrrecs. El Codi Penal no estipula una edat límit per entrar a la presó o per complir condemna.

tracking