SEGRE

TRIBUTS

La Sindicatura veu irregular el cobrament de taxes i multes 'privatitzat' en 7 ajuntaments

En mans d’una empresa a Balaguer, Mollerussa, les Borges, Bellpuig i Agramunt || Mentre que a Alcarràs i Cervera el gerent de la firma exercia aquesta mateixa funció com a funcionari interí

L’ens tributari de la Diputació (a la imatge, les oficines) ha assumit la major part dels cobraments.

L’ens tributari de la Diputació (a la imatge, les oficines) ha assumit la major part dels cobraments.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Sindicatura de Comptes qüestiona la manera en què almenys set ajuntaments de Lleida han cobrat multes i impostos locals durant anys. Un informe de fiscalització publicat aquesta setmana considera irregular que Balaguer, Mollerussa, les Borges Blanques, Agramunt i Bellpuig posessin en mans d’una empresa privada, Gestimpost, el cobrament de sancions i tributs en via executiva, després d’expirar el termini de pagament voluntari.

Uns altres dos consistoris, els de Cervera i Alcarràs, van contractar el gerent d’aquesta firma com a funcionari interí per exercir aquestes funcions, i la Sindicatura critica el seu salari com a recaptador.

L’informe fiscalitza cobraments del 2013, encara que al·ludeix també a fets posteriors, fins al febrer del 2017. En aquest període, Balaguer, Agramunt i Cervera han delegat la recaptació a l’organisme de tributs de la Diputació. Per la seua banda, Mollerussa, les Borges Blanques, Bellpuig i Alcarràs continuen contractant l’empresa o el seu gerent, encara que només per cobrar multes. Per recaptar impostos locals, recorren també a l’ens provincial.

Diu que només preparava tràmits per a cobraments i eren funcionaris els que els autoritzaven

Sobre el fet de contractar una empresa externa per cobrar impostos i multes, l’informe conclou que “no poden ser objecte de contracte els serveis que impliquin l’exercici d’autoritat inherent als poders públics”, en aquest cas, la recaptació executiva. El text assenyala que informes d’intervenció municipals havien advertit que aquesta firma “desenvolupava activitats que havia de realitzar directament l’ajuntament”.

Pel que fa a la contractació del gerent de la firma com a recaptador a Alcarràs i Cervera, la Sindicatura constata que, en els dos municipis, “es va crear una plaça amb dedicació parcial ocupada de forma interina durant uns vint anys”, remunerada amb una quantitat fixa i una altra de variable en funció del volum de la recaptació. En aquest sentit, recalca que la normativa veta que els funcionaris “rebin participacions en tributs o qualsevol altre ingrés de les administracions com a contraprestació pels seus serveis”.

Per la seua part, el gerent de l’empresa va afirmar que tan sols preparaven la documentació relativa a processos de cobrament i que, en tots els casos, “era un funcionari el que firmava” les resolucions relatives a cobrar en via executiva. Quant a la seua remuneració com a funcionari a Alcarràs i Cervera, va qualificar la part variable que qüestiona la Sindicatura com un “complement de productivitat”.

Claus

  • Funcionari interí. El gerent va ser nomenat funcionari interí per procediment urgent l’any 1993 a Alcarràs i, posteriorment, el 2000, a Cervera. Continua treballant en el primer consistori i va deixar el segon fa dos anys.
  • Altres ajuntaments. A banda dels municipis a l’informe de la Sindicatura, l’empresa ha prestat serveis a les localitats de Tàrrega, Tremp, Solsona, Sort, Almacelles, Alcoletge, Torres de Segre, Naut Aran, Miralcamp, Juneda, Golmés, el Palau, Alpicat, Alguaire, Térmens i el Cogul. 

Municipis on la recaptació no s’ajusta a la norma L’informe de la Sindicatura de Comptes, que examina la recaptació de municipis d’entre 5.000 i 20.000 habitants de tot Catalunya, adverteix que, en set ajuntaments de les comarques de Lleida, el cobrament de tributs “no s’està portant a terme d’acord amb la classificació del municipi”, a l’estar en mans de funcionaris locals en lloc d’altres amb habilitació estatal.

tracking