SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Gestionar l’abocador del Segrià costarà 25,7 milions i alcaldes qüestionen l’adjudicació

Juntament amb la inversió per ampliar-lo, eleva a més de 40 milions el contracte de Valoriza i Romero Polo || Alguns edils temen sobrecost per abocar brossa sense reciclar i l’Agència de Residus ho nega

El consell d’alcaldes del Segrià celebrat ahir.

El consell d’alcaldes del Segrià celebrat ahir.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La gestió de l’abocador comarcal del Segrià durant els propers deu anys, adjudicada dilluns passat a la unió temporal d’empreses (UTE) de Romero Polo i Valoriza, costarà 25,7 milions d’euros. Aquesta quantitat, sumada als més de 14 milions per ampliar les instal·lacions i dotar-les d’una nova planta per recuperar residus reciclables, eleva a més de 40 milions aquest contracte, que pot prorrogar-se fins a deu anys més. Aquestes dades es van presentar ahir en el consell d’alcaldes, on alguns edils van criticar que el Consorci de Residus, que integra Generalitat, consell i Paeria, triés una oferta que figura entre les que plantegen dipositar a l’abocador de Montoliu un major volum d’escombraries sense reciclar.

L’oferta guanyadora preveu abocar 33.659 tones d’escombraries a l’any després de recuperar rebutjos reciclables. Només la de Ferrovial i Constructora de Calaf va plantejar un volum més alt, de 36.142 tones, mentre que la resta va oscil·lar entre les 32.734 i les 21.363. Alguns alcaldes van expressar el seu temor que els costos de gestió es disparin pel cànon de la Generalitat que grava cada tona abocada sense reciclar, i que això obligui a encarir els rebuts de les escombraries. L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, va criticar que això pugui suposar un “clatellot” als municipis. “Pobres de nosaltres”, va concloure. L’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, va voler saber si el concurs va valorar les ofertes que més escombraries proposaven reciclar. Tots dos són edils del PDeCAT, que governa el consell al costat del PSC i Unió. Van formular aquestes objeccions en una sessió a la qual no va assistir la presidenta comarcal, portaveu del Consorci de Residus i alcaldessa d’Aspa, María José Invernón, també del PDeCAT. Va respondre el cap de l’oficina tècnica de projectes de l’Agència de Residus (ARC), Daniel Vilaró, que prèviament havia explicat l’adjudicació. Va puntualitzar que, al valorar les ofertes, “no van creure” algunes, al considerar que prometien alts nivells de reciclatge amb equips insuficients per assolir-los. Va afegir que d’altres proposaven abocar menys a Montoliu a costa de portar brossa a altres instal·lacions. “El cànon per abocar residus sempre es paga; el gestor de cada abocador el cobra, així que portar brossa fora no elimina aquest cost”, va subratllar.

Ofertes eliminades i travetes entre empreses durant 2 anys de concursL’adjudicació dilluns passat va arribar dos anys després que es convoqués el concurs, un dels més llargs que es recorden a Lleida. L’eliminació de dos de les set ofertes presentades i la temptativa d’una empresa de desfer-se dels seus competidors van prolongar el procés molt més enllà de les previsions inicials. Fonts pròximes al procés van explicar que l’UTE de Sorigué i Urbaser va ser la primera eliminada al no ajustar-se a les clàusules del concurs. Recursos d’aquestes empreses van bloquejar els tràmits fins que el Tribunal de Contractes del Sector Públic va resoldre a favor del Consorci. Tanmateix, això no va aclarir el camí per a l’adjudicació: una altra firma va aprofitar l’ocasió per exigir l’eliminació de tres dels seus competidors, la qual cosa va tornar a paralitzar el concurs fins que la seua pretensió es va desestimar. L’últim escull va ser declarar baixa temerària l’oferta de Constructora de Calaf i Ferrovial.

tracking